Antena 3 CNN Externe Independenţa Transnistriei ar putea fi recunoscută de Rusia în viitorul apropiat

Independenţa Transnistriei ar putea fi recunoscută de Rusia în viitorul apropiat

Independenţa Transnistriei ar putea fi recunoscută de Rusia în viitorul apropiat
02 Sep 2008   •   09:20

Republica Moldova va reprezenta un punct separat pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European, din octombrie, a anunţat preşedintele Traian Băsescu, după summitul de la Bruxelles. Conducerea separatistă de la Tiraspol speră că Rusia va recunoaşte şi independenţa Transnistriei, după modelul Abhaziei şi Osetiei de Sud.

O echipă a agenţiei Reuters a încercat să afle cum este privită eventuala independenţă a Transnistriei la Tiraspol şi Chişinău. Transnistrenii, mai ales dintre cei de origine rusă, cred că Moscova le-ar putea recunoaşte în sfârşit statul, dar mulţi dintre ei nu dau prea multă importanţă unui asemenea gest. De cealaltă parte a Nistrului, unii moldoveni se înfurie doar când aud de independenţa Transnistriei. Alţii recunosc că Rusia ar putea face acest gest, dar sunt şi cei care ar prefera o soluţie de compromis.

Ministrul rus de externe declara săptămâna trecută că "nici un conflict nu este atât de aproape de soluţionare" cum este cel din Transnistria. Potrivit ministrului, cele două părţi sunt gata să aprobe principiile aşa-numitului Memorandum Kozak, din 2003, care prevedea federalizarea Republicii Moldova.

Antena3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close