Antena 3 CNN Externe Independenţa Kosovo ar putea fi amânată 4 luni

Independenţa Kosovo ar putea fi amânată 4 luni

Independenţa Kosovo ar putea fi amânată 4 luni
20 Iun 2007   •   16:53

Mai multe state occidentale propun amânarea cu 4 luni a proclamării independenţei provinciei Kosovo. Statele Unite şi Uniunea Europeană au redactat o nouă rezoluţie a Naţiunilor Unite, pentru a atenua obiecţiile Rusiei. Aceasta a ameninţat că îşi va folosi dreptul de veto pentru a respinge planul Ahtisaari. Noua rezoluţie este acum analizată de guvernele statelor care au venit cu propunerea. Documentul va fi apoi transmis tuturor celor 15 ţări din Consiliul de Securitate.

Soluţia de compromis nu este privită cu ochi buni de mai mulţi emisari, care se îndoiesc că Rusia va aproba amânarea cu patru luni a proclamării independenţei provinciei. Cele 120 de zile le vor permite liderilor sârbi şi albanezi din Kosovo să poarte noi negocieri. Toate discuţiile dintre cele două părţi au eşuat, însă, până în prezent.

Astfel, este puţin probabil ca Rusia, aliatul Belgradului, să aprobe noul plan. Dacă rezoluţia va fi, însă, adoptată, după cele patru luni, planul propus de emisarul ONU Martti Ahtisaari va intra automat în vigoare. Acest plan prevede acordarea independenţei provinciei Kosovo sub administraţie europeană. Provincia sârbă se află sub administraţie ONU de aproape opt ani de zile.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close