Grecia a devenit bomba cu ceas a Europei. Costurile de finanţare continuă să crească, iar randamentele obligaţiunilor pe 10 ani au atins cel mai înalt nivel din iulie 2013.
Situaţia a fost generată de măsurile economice anunţate de premierul Alexis Tsiparis, care ar putea periclita acordurile cu creditorii internaţionali. Costul la care Grecia se împrumută pe pieţele internaţionale a început să crească imediat după anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare de duminică, câştigate de partidul de extremă stângă Syriza, condus de Tsiparis.
Acesta a prezentat deja o serie de măsuri, precum creşterea salariului minim şi reangajarea mai multor salariaţi care au fost concediaţi după declanşarea crizei economice şi financiare. De asemenea, premierul elen a anunţat intenţia de a renegocia termenii unui pachet de finanţare în valoare de 240 miliarde de euro semnat cu UE, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional şi a sistat două importante programe de privatizare din cadrul programului convenit cu partenerii externi.
Ratingul Greciei ar putea fi coborât dacă discuţiile cu creditorii internaţionali nu vor înregistra progrese până la următoarea revizuire din luna mai, spun cei de la Fitch. Pe de altă parte, Standard&Poor's a pus ratingul Greciei pentru datoria suverană sub supraveghere negativă şi a avertizat că ar putea să-l retrogradeze.
Publicaţia The Economist a apărut într-o ediţie specială săptămâna aceasta. Iar editorialul pe tema situaţiei Greciei prezintă realitatea dură din această ţară greu încercată. O atenţie deosebită este acordată relaţiei cu Germania, dar mai ales scenariului dezastruos în care Grecia ar părăsi zona euro.