'Nu există loc pentru teroriști și extremiști, nici în acordurile de încetare a focului, nici într-un proces de reglementare politică', a declarat Lavrov în fața Consiliului drepturilor omului al ONU de la Geneva.
'O sarcină foarte specială constă în tăierea aprovizionării teroriștilor din exterior. Pentru a ajunge la acest lucru, este important să închidem frontiera între Siria și Turcia, pentru că pe aici aceste bande primesc arme, inclusiv prin intermediul convoaielor umanitare', a afirmat el.
Șeful diplomației ruse a subliniat că o 'înfrângere masivă a Statului Islamic și a Frontului Al-Nosra (ramura siriană a Al-Qaida) este o condiție prealabilă și necesară pentru a apăra drepturile populației siriene care a suferit prea mult'.
'Ameliorarea situației umanitare în Siria este una dintre prioritățile-cheie ale ONU', a adăugat el. 'Totuși, rezolvarea problemelor umanitare și restabilirea păcii distruse de război nu vor fi posibile decât prin aplicarea unei încetări a focului durabile și instituirea unui dialog intersirian privind viitorul țării, care trebuie decis de sirienii înșiși, fără ingerințe externe', a mai spus Lavrov.
Luni, echipe ale ONU au transportat ajutor umanitar într-unul dintre satele asediate din Siria, pentru prima dată de la începerea aplicării armistițiului între regim și rebeli, în general respectat în ciuda câtorva acuzații de încălcare.
Acordul de încetare a ostilităților a fost negociat și încheiat, cu susținerea ONU, de Moscova și Washington.
Cu prilejul unei întâlniri de marți dimineață de la Geneva, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a mulțumit lui Serghei Lavrov pentru 'rolul său important în progresele realizate recent în chestiunea siriană', se menționează într-un comunicat. Cei doi oficiali au convenit asupra 'importanței realizării urgente de progrese, a aplicării simultane a acordului de încetare a ostilităților, livrării de ajutor umanitar vital pentru civili și reîntoarcerii la negocierile politice', a adăugat documentul citat.