
Sonda privată americană Athena, care a aselenizat joi lângă polul sudic al Lunii, nu s-a aşezat în poziţie verticală, aşa cum se spera, a confirmat vineri compania aerospaţială Intuitive Machines, anunţând că misiunea sondei se încheie prematur, transmite AFP, potrivit Agerpres.
"Misiunea este finalizată şi echipele continuă să evalueze datele colectate", a spus compania din Texas pe site-ul său.
Echipele sale, împreună cu cele de la NASA, pentru care sonda Athena transporta instrumente ştiinţifice, plănuiau să efectueze experimente şi demonstraţii tehnologice pe suprafaţa selenară timp de aproximativ zece zile, conform Agerpres.
Imaginile transmise de sondă "au confirmat că Athena era căzută pe o parte", şi nu se află în poziţie verticală aşa cum se aştepta, a spus compania. Poziţia în care se află nu permite dispozitivului să se reîncarce aşa cum a fost prevăzut, prin intermediul panourilor solare, a explicat compania.
Cu o înălţime de peste patru metri, aproximativ cât o girafă adultă, sonda Athena este echipată cu mai multe instrumente ştiinţifice, inclusiv unele destinate forării scoarţei selenare în căutare de apă, un mic robot (Grace) capabil să execute salturi şi să exploreze zone în care accesul este dificil şi un dispozitiv care va testa implementarea unei reţele celulare 4G.
Acest sfârşit prematur al misiunii este un regres pentru această companie de pionierat, care reuşise să aselenizeze o altă sondă în februarie 2024, devenind prima companie privată care a realizat o astfel de performanţă.
Anunţul seamănă cu un deja-vu: la începutul anului 2024, Intuitive Machines a reuşit să plaseze cu succes o sondă pe Lună, devenind prima companie privată care a reuşit o astfel de performanţă, dar sonda sa de atunci (Odysseus) a aselenizat într-o poziţie înclinată şi deteriorată după o coborâre plină de evenimente.
Compania Intuitive Machines a confirmat, vineri, că sonda sa Athena a aselenizat "la 250 de metri de locul planificat", respectiv la aproximativ 160 de kilometri de polul sudic al Lunii, o regiune de interes maxim pentru puterile spaţiale deoarece conţine apă sub formă de gheaţă. Nicio altă sondă nu s-a apropiat atât de mult de polul sudic selenar. În 2023, sonda Chandrayaan-3 din India a devenit prima din lume care a aselenizat în această regiune, dar are locul de aselenizare mult mai departe decât Athena, la aproximativ 600 de kilometri de pol.
Duminică, o altă companie din Texas, Firefly Aerospace, a anunţat aselenizarea cu succes a sondei sale Blue Ghost, misiune realizată tot în cadrul unui parteneriat cu NASA.
Manevrele de aselenizare sunt extrem de complexe, din cauza absenţei atmosferei, un detaliu care face inoperabilă utilizarea unor paraşute. Înainte ca Intuitive Machines să plaseze, în februarie 2024, robotul său Odysseus pe Lună, doar câteva ţări, începând cu Uniunea Sovietică în 1966, reuşiseră acest lucru.
În urma acestui insucces acţiunile companiei Intuitive Machines au scăzut cu 20% la bursă.
Agenţia spaţială americană a ales în urmă cu mai mulţi ani să încredinţeze sectorului privat sarcina de a trimite echipamente şi tehnologii pe Lună, pentru a reduce costul misiunilor şi a le accelera ritmul. Acestea vizează pregătirea terenului pentru viitoare misiuni cu echipaj uman, în cadrul programului Artemis.
Programul Artemis, care a acumulat mai multe întârzieri şi complicaţii tehnice şi bugetare, are ca obiectiv stabilirea unei prezenţe umane durabile pe Lună, în timp ce alte ţări, începând cu China, o mare putere rivală a Statelor Unite, doresc la rândul lor să trimită oameni pe Lună şi să construiască acolo o bază spaţială în următorii ani sau în următorul deceniu.
"Obiectivul nostru este de a le permite companiilor americane să construiască o economie pe suprafaţa Lunii, ceea ce înseamnă că, chiar dacă asolizarea pe Lună nu este perfectă, tot învăţăm lecţii pe care le putem folosi în viitor", a declarat joi Nicky Fox, un oficial al NASA.