Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy ajunge, luni, în fața judecătorilor, într-un proces în care este acuzat că ar fi primit milioane de euro de la fostul dictator Muammar Gaddafi pentru a-și finanța campania electorală. Este cel mai mare scandal politic din istoria modernă a Franței, relatează The Guardian, iar procesul istoric riscă să șubrezească și mai mult încrederea deja slăbită a francezilor în clasa politică.
După o anchetă care a durat 10 ani, judecătorii vor vedea dovezile procurorilor pentru așa numitul „pact al corupției” între Sarkozy și Gaddafi, în urma căruia intermediari au livrat valize pline cu bani la clădirile ministerelor din Paris, bani care au fost folosiți pentru a finanța campania prezidențială a lui Sarkozy din 2007.
Fabrice Arfi, jurnalistul care a făcut dezvăluirile despre legăturile dintre Sarkozy și Gaddafi în 2011, a spus că magnitudinea acuzațiilor de corupție va fi ca un „șoc electric” pentru societatea franceză.
„Miza este imaginea Franței. Oamenii vor descoperi comportamentul compromițător al unui fost președinte și al echipei sale cu un dictator teribil, la niveluri diplomatice, economice și judiciare”, a spus jurnalistul pentru The Guardian.
Bani de la dictator în schimbul favorilor diplomatice
Procurorii spun că în schimbul acestor fonduri, regimul din Libia a cerut favoruri diplomatice, legale și de afaceri. O astfel de favoare l-ar fi avut în centru pe Abdullah al-Senussi, șeful spionajului din Libia. Senussi a fost condamnat în absență la închisoare pe viață de o curte franceză în 1999 pentru rolul pe care l-a jucat în bombardarea din 1989 a unui avion de pasageri deasupra Nigeriei, în urma căruia au murit 170 de oameni. Gaddafi ar fi cerut ca odată devenit președinte, Sarkozy să găsească o metodă prin care să anuleze mandatul de arestare internațional de pe numele lui Senussi.
Laure Heinich, avocata care reprezintă 15 dintre rudele persoanelor ucise în avionul bombardat, a spus că clienții ei au fost șocați să audă că libertatea celui responsabil de uciderea familiilor lor poate fi „cumpărată cu bani”. De asemenea, ea a adăugat că „banii pe care Nicolas Sarkozy i-a folosit să câștige campania sa din 2007 au fost mânjiți cu sângele acestor familii”, potrivit The Guardian.
În procesul care va dura trei luni de zile, va fi analizată relația complexă dintre Sarkozy și Gaddafi, dictatorul al cărui regim brutal a durat 41 de ani și a fost marcat de abuzuri ale drepturilor oamenilor.
Membri din echipa lui Sarkozy s-ar fi întâlnit cu membri ai regimului Gaddafi în Libia, în 2005, pe când Sarkozy era ministru de Interne. La scurt timp după ce a devenit președintele Franței, în 2007, Sarkozy l-a invitat pe dictator într-o vizită îndelungată la Paris, devenind astfel primul liderul occidental care l-a primit pe Gaddafi într-o vizită de stat, după o înghețare a relațiilor cu dictatorul în 1980, pentru că a sponzorizat terorismul de stat.
Însă în 2011, Sarkozy a fost cel care a pus Franța în fruntea atacurilor aeriene ale NATO împotriva trupelor lui Gaddafi, care i-au ajutat pe rebeli să dărâme regimul opresiv. Gaddafi a fost capturat de rebeli în octombrie 2011 și ucis.
Sarkozy ar putea petrece 10 ani în închisoare
Dacă va fi găsit vinovat, Sarkozy riscă până la 10 ani de închisoare alături de Claude Gueant, un fost secretat general de la Palatul Elysee și ministru de Interne, dar și Brice Hortefeux, un apropiat al lui Sarkozy care a fost ministru de Interne. Toți neagă acuzațiile.
Este judecat și fostul ministru pentru buget Eric Woerth, care acum este parlamentar din partea partidului lui Emmanuel Macron. Și el neagă acuzațiile.
În martie 2011, fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam i-a cerut fostului președinte francez banii înapoi.
„Sarakozy trebuie să dea înapoi banii pe care i-a primit de la Libia pentru a-și finanța campania electorală. I-am finanțat campania și avem dovezi. Primul lucru pe care îl cerem este ca acest clovn să dea banii înapoi poporului Libiei”, a spus Saif al-Islam, relatează The Guardian.
Sarkozy mai are două condamnări la activ. Luna trecută, instanța supremă a Franței a menținut verdictul de corupție și trafic de influență, după ce a încercat să obțină favoruri de la un judecător. Fostul președinte francez trebuie să poarte o brățară electronică timp de un an, o premieră pentru un fost șef de stat. Sarkozy a contestat decizia la CEDO.
Într-un alt proces, Sarkozy a fost condamnat pentru că a ascuns că a cheltuit mai mult decât îi permitea legea în campania prezidențială din 2012, pe care a pierdut-o în fața candidatului socialist Francois Hollande. Fostul președinte francez a făcut apel la decizia instanței.