Antena 3 CNN Externe Incendiile de turbă din Rusia, cauzate de erori umane comise cu zeci de ani în urmă - presă

Incendiile de turbă din Rusia, cauzate de erori umane comise cu zeci de ani în urmă - presă

1 minut de citit Publicat la 21:23 13 Aug 2010 Modificat la 21:23 13 Aug 2010
Incendiile de turbă din Rusia, cauzate de erori umane comise cu zeci de ani în urmă - presă

Una dintre cele mai dificile probleme cu care s-a confruntat Rusia în vara aceasta o reprezintă incendiile de turbă, cu atât mai mult cu cât acestea sunt cauzate de erori umane comise cu zeci de ani în urmă, relatează The New York Times.

Încă din anul 1918, inginerii sovietici au asanat zone mlăştinoase pentru a obţine turbă necesară centralelor electrice. Această abordare a fost abandonată la sfârşitul anilor '50, după ce s-a descoperit gaz natural în Siberia, însă terenurile nu au fost inundate din nou, deşi autorităţile iau în considerare această idee în prezent.

Acum, însă, pompierii se confruntă cu focuri subterane, care sunt cel mai greu de stins, potrivit comunităţii de experţi în incendii de turbă. "De fiecare dată când crezi că e stins, începe să fumege din nou", a declarat Serghei A. Andreiev, un soldat care participă la operaţiunile de stingere a incendiilor. Singura metodă sigură de stingere este reinundarea mlaştinii, un obiectiv foarte dificil.

Regiunea Moscovei este deosebit de vulnerabilă la incendiile de turbă. Dintre cele zece incendii din jurul oraşului Elektrogorsk, sau Oraşul Electric, denumit astfel datorită unui plan de a ilumina Moscova cu energie provenită din turbă, patru au izbucnit pe terenurile asanate.

Incendiile de turbă afectează în general suprafeţe mai mici decât cele de pădure, dar pot arde de zece ori mai multă masă biologică şi emană considerabil mai mult fum. În vara aceasta, oficialii au raportat 26.509 incendii în Rusia, care au mistuit circa 770.000 de hectare. Dintre acestea, 1.104 sunt incendii de turbă, acoperind în total o suprafaţă de 1.700 de hectare.

Incendiile de turbă prezintă de asemenea pericole speciale, deoarece formează cavităţi subterane în care pot cădea pompieri sau camioane şi distrug rădăcinile copacilor, provocând căderea acestora subită.

Antena3.ro

×
x close