Antena 3 CNN Externe Incendiile de vegetație fac ravagii în Europa. Valul de căldură a adus temperaturi de 40 de grade

Incendiile de vegetație fac ravagii în Europa. Valul de căldură a adus temperaturi de 40 de grade

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 23:43 14 Iul 2022 Modificat la 23:43 14 Iul 2022
incendiu Croatia
Sursa foto: Twitter/HotshotWake

Națiunile din sudul Europei - care se confruntă cu al doilea val de căldură în tot atâtea luni - au fost afectate de o serie de incendii de vegetație în ultimele săptămâni.

În districtul Leiria din centrul Portugaliei, în centrul țării, pompierii s-au luptat pentru a controla flăcările care au fost alimentate de vânturile puternice.

Cel mai îngrijorător incendiu a fost în apropiere de orașul Pombal, unde joi avioane și elicoptere au aruncat apă asupra flăcărilor de pe un versant al dealului acoperit cu pini și eucalipți foarte inflamabili.

"Când ajunge la eucalipt este ca o explozie", a declarat Antonio, un locuitor în vârstă din satul Gesteira, aflat în apropiere, în timp ce urmărea cu îngrijorare apropierea flăcărilor.

În vestul Spaniei, un incendiu care a început marți în regiunea Extremadura a cuprins provincia Salamanca din regiunea Castilia și Leon, forțând joi evacuarea a 49 de copii dintr-o tabără de vară.

Autoritățile regionale au declarat că au ars peste 4.000 de hectare de teren.

Agenția meteorologică spaniolă AEMET se așteaptă ca valul de căldură să atingă apogeul mai târziu joi, cu temperaturi care ar putea depăși 44 de grade Celsius în mari părți din sudul Spaniei.

Pe coasta adriatică a Croației, avioane de stingere a incendiilor au aruncat apă peste pădurile în flăcări, iar trupele au fost chemate să ajute pompierii care se luptă pentru a limita trei incendii majore în jurul Zadar și Sibenek.

În sud-vestul Franței, aproximativ 1.000 de pompieri, sprijiniți de șase avioane luptau cu două incendii care au început marți.

"Incendiile nu sunt încă sub control", a declarat autoritatea locală pentru departamentul Gironde.

Cel mai mare dintre cele două incendii din Gironde a avut loc în jurul orașului Landiras, la sud de Bordeaux, unde drumurile au fost închise și 500 de locuitori au fost evacuați.

Celălalt incendiu s-a produs de-a lungul coastei atlantice, în apropiere de "Dune du Pilat" - cea mai înaltă dună din Europa - în zona golfului Arcachon, deasupra căreia au fost văzuți nori grei de fum întunecat ridicându-se pe cer.

Aproximativ 6.000 de persoane au fost evacuate miercuri din campingurile din jur, iar alte 4.000 de persoane au fost evacuate joi dimineața devreme.

Mii de persoane au fost, de asemenea, evacuate din casele din peninsula turcească Datca, situată în sud-vestul Turciei, în timp ce un incendiu izbucnit miercuri a fost alimentat de vânturile puternice din timpul nopții și a amenințat zonele rezidențiale.

Oamenii de știință dau vina pe schimbările climatice cauzate de activitatea umană pentru creșterea frecvenței fenomenelor meteorologice extreme, precum valurile de căldură, care au afectat și părți din China și Statele Unite în ultimele zile.

Un studiu publicat săptămâna trecută în revista Nature a constatat că numărul valurilor de căldură în Europa a crescut de trei-patru ori mai repede decât în restul latitudinilor medii nordice, cum ar fi Statele Unite și Canada.

"Europa este foarte mult afectată de schimbările în circulația atmosferică", a declarat pentru Reuters coautorul Kai Kornhuber, climatolog la Universitatea Columbia. ”Este un punct fierbinte al valurilor de căldură".

×
x close