Antena 3 CNN Externe Marcel Ciolacu a vorbit cu Klaus Iohannis ca să trimită ajutoare în Grecia. A fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă

Marcel Ciolacu a vorbit cu Klaus Iohannis ca să trimită ajutoare în Grecia. A fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă

Mia Lungu
5 minute de citit Publicat la 10:20 13 Aug 2024 Modificat la 11:23 13 Aug 2024
pompieri romani
Încă 44 de pompieri români au fost trimiși în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor, 13 august 2024. Foto: ISU

Incendiile uriaşe de vegetaţie fac prăpăd în Grecia, iar tot mai mulţi locuitori sunt evacuaţi de urgenţă. Pompierii români, alături de cei eleni se luptă de mai bine de o zi cu flăcările. Sunt aşteptate întăriri din Franţa, Italia, Cipru, Spania, Cehia şi Turcia.

UPDATE 10:20 Astăzi, 13 august, România a trimis un al doilea contingent de pompieri pentru a sprijini eforturile de combatere a incendiilor de vegetație și pădure care afectează regiunea Attica din Grecia.

În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Marcel Ciolacu a convocat, ieri, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de incendiile de vegetație manifestate pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis suplimentarea echipajelor de pompieri români care deja intervin în Grecia cu alți 44 de salvatori și 4 mijloace tehnice. Aceasta reprezintă o confirmare a solidarității și sprijinului internațional, în contextul unei crize majore cauzate de incendiile de proporții care afectează țara gazdă.

40 de pompieri și două autospeciale de stingere și intervenție rapidă se deplasează pe cale aeriană, cu sprijinul a două aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române din cadrul Ministerului Apărării Naționale, iar alte două mașini de stingere a incendiilor de pădure (3.000 l) și patru salvatori au început deplasarea pe cale terestră.

Aceste resurse suplimentare sunt menite să îmbunătățească capacitatea echipelor de a controla și stinge incendiile care continuă să afecteze regiunea Attica, contribuind astfel la protejarea comunităților locale.

Mobilizarea rapidă a pompierilor români subliniază angajamentul României pentru furnizarea ajutorului prompt în situații de urgență, în cadrul cooperării internaționale pentru gestionarea dezastrelor.

Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.

Știrea inițială: Autorităţile transmit că riscul rămâne extrem de ridicat pentru că nu se anunţă precipitaţii, umiditatea este extrem de redusă, iar vântul suflă cu putere. Grecia se va află inclusiv sub o avertizare de cod portocaliu de caniculă.

Aproape 700 de pompieri, 32 de aeronave de stingere a incediilor şi 190 de maşini au fost mobilizate pentru a stinge incendiul izbucnit duminică în apropierea orașului Varnavas, la nord de Atena.

Potrivit autorităţilor, lupta cu flăcările este una dificilă din cauza vântului puternic, a secetei prelungite şi a faptului că vegetaţia este foarte densă în pădurile din apropierea capitalei elene. Incendiul nu dă semne de diminuare, cu 40 de focare înregistrate de la primele ore ale dimineții de luni. Valul de flăcări se ridică la 25 de metri înălţime, spun autorităţile.

Italia va trimite două avioane Canadair, iar din Franța a trimis 180 de pompieri, 55 de camioane și un elicopter. Astăzi, sunt aşteptaţio din Cehia 75 de pompieri și 25 de vehicule. Cipru, Turcia și Spania sunt, de asemenea, așteptate să ofere asistență.

În prezent, 40 de pompieri români participă la operațiunea de stingere a incendiilor. 

„Discutăm de focul pe care putem să îl vedem indiferent de unde ne uităm. Efectiv crește de la secundă la secundă. Se extinde cu repezicine. Cuvântul „apocaliptic” nu e depășit, având în vedere ce se întâmplă din punctul nostru de vedere”, a declarat Dan Valeriu, șef modul pompieri români în Grecia, la Antena 3 CNN.

Potrivit estimărilor Serviciului Meteorologic Național din Atena, incendiul a mistuit deja peste 100 de kilometri pătrați de vegetaţie. Au fost emise ordine de evacuare a 11 localităţi, inclusiv a vechiului Marathon. O mare parte din Muntele Penteli, la nord de Atena, a fost de asemenea cuprinsă de flăcări.

„Vântul venea într-o direcție și apoi în cealaltă. Fumul era sufocant. Nu puteai vedea. Ochii îți lăcrimau. Nu puteai să respiri. Nu puteai vedea casa. Eram la 50 de metri distanţă de casă, la care se adăugau cei 10 metri ai străzii. Nu puteai vedea această casă în acel moment. Nici măcar elicopterul care arunca apă. Nu-l puteai vedea. Îl puteai doar auzi. Nimic altceva.

Am văzut flăcările la aproximativ 150 de metri distanță și am sunat la pompieri și, din fericire, au venit, deşi am plecat pentru o vreme. Ne-am întors pe drumuri lăturalnice pentru că nu am vrut să îmi pierd proprietatea pentru a doua oară.” au povestit locuitorii din Atena.

Anul trecut, incendiile de vegetație din Grecia au ucis peste 20 de persoane, inclusiv 18 migranți care au fost prinși de flăcări în timp ce traversau o pădure din nord-estul Greciei și au fost surprinși de un incendiu masiv care a ars mai mult de două săptămâni.

×
x close