Administraţia Bush susţinea că nu are autoritatea să limiteze emanaţiile de gaze ale autovehiculelor, care produc efectul de seră şi încălzirea atmosferei globale. Ecologiştii au cerut opinia Curţii Supreme, iar aceasta a fost de partea lor. Decizia va fi bine primită la Bruxelles, unde s-a deschis luni o conferinţă mondială pe tema încălzirii atmosferei. Chiar de la început, Administraţia americană a fost ţinta criticilor.
?Importanţa Statelor Unite este deosebită, deoarece emit cam o pătrime din gazele cu efect de seră ale lumii, au un venit pe cap de locuitor foarte ridicat şi au contribuit la crearea fenomenului mai mult ca oricare altă regiune a lumii, cu excepţia Uniunii Europene?, a declarat Stavros Dimas, comisar european pentru Mediu.
Administraţia Bush a refuzat să ratifice protocolul de la Kyoto pentru reducerea emanaţiilor de gaze cu efect de seră, pe motiv că ar aduce pagube industriei americane. Experţii cred că temperatura medie mondială va creşte până în 2100 cu 2 - 4 grade şi chiar mai mult. Cu ocazia conferinţei de la Bruxelles, organizaţia Greenpeace a construit în oraş o ?arcă a lui Noe? şi a avertizat publicul că, dacă nu se iau urgent măsuri, singura alternativă este o călătorie spre... infern.
Antena 3