Numai în ultima săptămână două atacuri fatale au avut loc în California şi Mexic, iar panica s-a răspândit în rândul celor care frecventează plajele. Anul acesta patru persoane au fost ucise de rechini, faţă de numai una în 2007.
„Lucrul care îi afectează pe rechini mai mult decât orice altceva este activitatea umană. În timp ce populaţia continuă să crească, la fel se întâmplă şi cu populaţia care intră în apă pentru a se recrea. Şi atâta timp cât avem o creştere a numărului de ore pe care oamenii le petrec în apă, vom avea şi mai multe muşcături de rechin", a spus doctorul George Burgess de la Universitatea din Florida, expert în domeniu.
„Un alt factor care contribuie la apropierea rechinilor (de ţărm - n.r.) ar putea fi încălzirea globală şi creşterea temperaturii apelor. Veţi constata că anumite specii încep să apară în locuri în care nu au fost prezente în trecut”, a mai explicat Burgess.
Unii specialişti consideră că prezenţa focilor în număr mare îi atrage pe rechini pe coastă, sau că pescuitul în exces i-a lăsat pe aceştia fără hrană, făcându-i mai agresivi.
Plaja Smyrna din Florida este cel mai des vizată de rechini, având mai multe atacuri pe kilometru pătrat decât orice plajă din lume. Zece surferi au fost atacaţi de rechini de la începutul anului, dintre care trei în trei zile ale săptămânii trecute.
Pe de altă parte, activiştii ecologici care militează pentru protejarea rechinilor au protestat împotriva amplasării unei plase de 200 de metri în apropierea coastei mexicane care serveşte la prinderea rechinilor.
Antena3.ro