Antena 3 CNN Externe Încă o țară din Europa reduce săptămâna de lucru: Angajații vor lucra doar 4 zile pe săptămână sau 7 ore pe zi

Încă o țară din Europa reduce săptămâna de lucru: Angajații vor lucra doar 4 zile pe săptămână sau 7 ore pe zi

saptamana de lucru de 4 zile getty
Va fi la latitudinea companiilor să decidă dacă să facă vinerea sau lunea liberă. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    29 Aug 2024   •   18:16

Guvernul polonez a confirmat că va modifica Codul muncii pentru a reduce programul de lucru - fie prin introducerea unei săptămâni de patru zile, fie a unei zile de șapte ore - înainte de încheierea mandatului său în 2027, a informat vineri presa poloneză, potrivit Euractiv.

Având în vedere că ambele opțiuni se află în prezent pe masă, pare cel mai probabil că va fi la latitudinea companiilor să decidă dacă să facă vinerea sau lunea liberă.

„Se va stabili dacă o opțiune mai bună ar fi reducerea săptămânii medii de lucru de la 40 la 35 de ore sau implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile”, a anunțat luna trecută ministrul familiei, muncii și politicii sociale, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.

Săptămânile de lucru mai scurte au mai mulți susținători în Polonia decât zilele de șapte ore, 70 % dintre angajatori preferând o săptămână de patru zile, potrivit cercetării realizate de platforma ClickMeeting.

Polonia a introdus săptămâna de cinci zile cu sâmbăta liberă în 1952.

Reducerea săptămânii de lucru la patru zile ar fi o schimbare revoluționară și chiar și guvernul este divizat.

Dziemianowicz-Bąk este în favoarea schimbărilor planificate. Într-o situație economică relativ bună, cu o rată a șomajului destul de scăzută și cu așteptările tinerilor, cererea de reducere a orelor de lucru, astfel încât oamenii să aibă mai mult timp pentru familiile lor, pentru dezvoltare și odihnă, trebuie luată în serios, a declarat ea la începutul acestui an.

„În minister, o luăm în serios și cred că a sosit momentul să reducem săptămâna de lucru în următorii ani”, a susținut ea.

„Studiile arată că, cu cât muncim mai mult, cu atât devenim mai stresați și mai obosiți. O oră în plus la serviciu nu se traduce neapărat printr-o oră în plus de eficiență”, a declarat ea pentru agenția de presă Dziennik Gazeta Prawna.

Spre deosebire de colega sa, ministrul fondurilor de stat și al politicii regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, rămâne sceptică cu privire la ideea de a scurta săptămâna de lucru.

„Avem o criză demografică. În urmă cu 15 ani, până la patru persoane lucrau pentru un pensionar (în Polonia). Acum, sunt mai puțin de trei, iar până în 2050, vor fi doar doi”, a declarat ea vineri seara pentru postul privat de televiziune Polsat News. 

În astfel de circumstanțe, o săptămână de lucru de patru zile„ nu este o direcție pe care ar trebui să o urmăm”, a adăugat ea.

Ea a subliniat un conflict între generațiile X, Y și Z. „Generația tânără, spre deosebire de generația mea (Pełczyńska-Nałęcz s-a născut în 1970), nu mai consideră munca ca fiind cea mai fundamentală parte a vieții lor, ci una dintre sferele importante ale acesteia, care, totuși, trebuie combinată cu viața de familie, dezvoltarea personală, pasiunea și alte fascinații”, a spus ea.

Se așteaptă ca lucrările de modificare a Codului muncii să ia amploare în toamnă și ar putea fi finalizate în primăvara anului viitor, deoarece reducerea timpului de lucru ar putea ajuta coaliția de guvernare în campania pentru alegerile prezidențiale din 2025, a relatat postul de știri infor.pl.

Potrivit datelor Eurostat, polonezii lucrează în medie 40,5 ore pe săptămână, cea mai lungă durată din Uniunea Europeană după greci. Media UE este de 37,5 ore, iar media globală este de 34,2 ore.

Mai multe zile de concediu pe an

Deși o săptămână sau o zi de lucru mai scurtă ar fi în sine o schimbare profundă, sindicatele doresc mai mult.

Acestea doresc ca durata concediului anual plătit prevăzut în Codul muncii să crească cu nouă zile, până la 35 de zile. 

Sindicatul Solidaritatea, care a înaintat propunerea Ministerului Familiei, Muncii și Afacerilor Sociale, susține că concediul anual, ca și programul de lucru, nu s-a schimbat de o jumătate de secol, deși lumea și așteptările lucrătorilor s-au schimbat dramatic.

Un alt argument este că, în conformitate cu actualul Cod al muncii, prelungirea concediului se aplică numai anumitor grupuri de lucrători, inclusiv celor cu responsabilități familiale semnificative.

Socialiștii și Democrații (S&D) au propus concediul plătit de 35 de zile în urmă cu mai mulți ani, însă proiectul de lege nu a fost dezbătut în Parlament până la sfârșitul mandatului parlamentar în 2023. Partidul a inclus din nou propunerea în programul său electoral din 2023, dar nu a revenit asupra acesteia până în prezent, deși a ajuns la putere ca parte a coaliției largi a prim-ministrului Donald Tusk (PPE/S&D/Renew).

Combinarea unei săptămâni de lucru de patru zile cu 35 de zile de concediu este puțin probabilă, deși, după cum subliniază Infor.pl, aceasta ar însemna că fiecare lucrător ar avea dreptul la două luni de concediu anual. 

O opțiune mai probabilă este o săptămână de 35 de ore pentru toți angajații și o vacanță de 35 de zile pentru cei cu cea mai lungă vechime în muncă.

Mediul de afaceri solicită consultări echitabile

Cei mai reticenți față de schimbările dramatice ale săptămânii de lucru sunt cei din mediul de afaceri.

„Angajatorii se opun modului în care astfel de idei revoluționare sunt consultate în prezent”, a subliniat Hanna Mojsiuk, șefa Camerei Economice Nordice din Szczecin, citată de Infor.pl.

Nimeni nu neagă că schimbările sunt necesare, a spus ea, subliniind în același timp nevoia de dialog cu antreprenorii. 

„Nu dorim o revenire la schemele nu tocmai pozitive cu care ne-am obișnuit, în care schimbările sunt mai întâi anunțate și abia apoi pot avea loc consultări”, a adăugat Mojsiuk. 

×
Subiecte în articol: saptamana de lucru Polonia
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close