Pe marginea unui drum aflat într-o suburbie din Berlin, a fost amenajată o astfel de cutie. Este numită „leagănul de copii”. Cutia din metal inoxidabil este dotată cu pături pentru bebeluş. În interiorul ei se află şi o scrisoare în care părinţilor li se spune unde trebuie să sune şi ce trebuie să facă în cazul în care îşi doresc să-şi revadă copilul.
Pe această stradă din spatele Spitalului Waldfriede, sunt abandonaţi cel puţin doi copii în fiecare an. Bebeluşi care, de cele mai multe ori, au văzut lumina zilei cu numai câteva ore înainte să fie lăsaţi acolo de presupusele lor mame.
Este folosit termenul „presupuse” pentru că nimeni nu ştie cu siguranţă dacă bebeluşii sunt abandonaţi de mamele lor, întrucât întregul proces este anonim. Cei care se opun acestui proiect susţin că, de multe ori, mamele sunt forţate să-şi abandoneze copiii acolo.
„Marea întrebare este: oare aceste cutii susţin drepturile femeilor şi oare femeile şi-au dat consimţământul ca bebeluşii lor să fie abandonaţi acolo?” se întreabă retoric psihologul Kevin Browne de la Universitatea Nottingham.
La polul opus se află susţinătorii acestui proiect. Ei spun că aceste cutii pentru bebeluşi le oferă mamelor disperate o modalitate sigură de a încredinţa copilul în grija statului. Aceştia mai spun că, în cazul în care aceste cutii nu ar exista, copiii ar fi oricum abandonaţi, dar în locuri nesigure.
Aceasta este scrisoarea pe care mamele ce vor să-şi abandoneze copiii o găsesc în cutie:
“Dragă mamă,
Ştim că nu îţi este uşor să-ţi abandonezi copilul. Vrem să te asigurăm că bebeluşul va fi îngrijit şi iubit şi că o să facem tot ce ne stă în putere ca să-i dăm un start bun în viaţă. Copilul are dreptul la o şansă la viaţă.
În cazul în care te răzgândeşti şi vrei să îţi iei copilul înapoi, vino la noi cu încredere. Te vor ajuta cu plăcere, noi suntem foarte bucuroşi atunci când Mama şi Copilul sunt împreună. Chiar şi în cazul în care nu poţi lua copilul înapoi, noi suntem aici să te sfătuim. Suntem aici pentru tine.
Trebuie să fii conştientă de faptul că, într-o bună zi, copilul va dori să ştie numele tău. Vom fi bucuroşi să te ajutăm în momentul în care vei vrea să dezvălui această informaţie”