Antena 3 CNN Externe Înainte și după tragedia din Spania. Cum se vede din satelit dezastrul provocat de inundațiile catastrofale

Înainte și după tragedia din Spania. Cum se vede din satelit dezastrul provocat de inundațiile catastrofale

Bianca Chirilă
1 minut de citit Publicat la 17:13 31 Oct 2024 Modificat la 17:13 31 Oct 2024
imagini din satelit cu inundatiile din spania
Agenția Spațială Europeană a publicat imagini din satelit care arată dezastrul provocat de inundațiile din Spania. FOTO: X/ ESA

Agenția Spațială Europeană a publicat imagini din satelit care arată dezastrul provocat de inundațiile din Spania.

Inundaţiile şi vremea rea au făcut prăpăd în mai multe zone din Spania. Guvernul spaniol a declarat trei zile de doliu național, după ce peste 100 de oameni au murit.

Imaginile de la satelitul Landsat-8 ilustrează amploarea dezastrului, cu imagini din 8 octombrie și 30 octombrie.

Înainte de inundații:

După inundații:

Inundaţiile catastrofale au fost cauzate de un sistem meteorologic distructiv în cadrul căruia aerul rece şi cel cald se întâlnesc şi produc nori de ploaie puternici, un model ce riscă să devină din ce în ce mai frecvent pe fondul schimbărilor climatice.

Fenomenul este cunoscut pe plan local sub numele de „DANA”, un acronim spaniol pentru depresiune izolată la mare altitudine (depresión aislada en niveles altos). Spre deosebire de furtunile sau vijeliile obişnuite, se poate forma în mod independent din curenţii jet polari sau subtropicali.

Atunci când aerul rece suflă peste apele calde ale Mediteranei, aerul mai cald se ridică rapid şi formează nori denşi, încărcaţi cu apă, care pot rămâne deasupra aceleiaşi zone timp de mai multe ore, ceea ce le sporeşte potenţialul distructiv. Potrivit meteorologilor, acest fenomen provoacă uneori grindină de mari dimensiuni şi tornade, aşa cum s-a întâmplat săptămâna aceasta.

Oamenii de știință avertizează că evenimentele meteorologice extreme devin din ce în ce mai intense, durează mai mult și apar mai frecvent ca urmare a schimbărilor climatice induse de om. Dar, în unele cazuri, chiar și sistemele de avertizare cel mai bine puse la punct pot fi luate prin surprindere, au spus analiștii.

Citește și: 

×
x close