Bush a prefaţat discuţiile care vor avea loc la forumul pentru salvarea economiei mondiale, unde se vor aduna liderii celor mai puternice 20 de state ale lumii. El a declarat că trebuie făcute eforturi comune pentru a depăşi criza care a cuprins întreg mapamondul.
Bush s-a referit la obiectivele şi paşii care vor fi stabiliţi în combaterea crizei, atenţionând că este vorba de o problemă complexă care nu poate fi soluţionată în urma unei singure întâlniri.
Preşedintele american a recunoscut că actuala criză economică mondială îşi are rădăcinile în criza imobiliară din SUA, aceasta răspândindu-se ulterior până în state ce Japonia sau China.
Cele 700 de miliarde de dolari, alocate de Congres, vor fi folosite, în primul rând, pentru cumpărarea de acţiuni la băncile cu probleme. Planul iniţial prevedea ca banii să fie cheltuiţi pentru răscumpărarea activelor neperformante ale instituţiilor financiare.
Henry Paulson a explicat că această schimbare de direcţie e o urmare evoluţiei pieţelor. De asemenea, ministrul de finanţe a anunţat că o parte din fonduri ar putea fi folosite pentru a ajuta consumatorii să aibă acces la credite. Veştile nu au fost primite bine de bursele internaţionale care au înregistrat căderi semnificative.
Summitul liderilor lumii, G-20, programat pe 15 noiembrie la Washington ar putea pune bazele unei noi ordini a economiei mondiale. Liderii occidentali spun că schimbarea sistemului financiar mondial este soluţia pentru evitarea unei noi crize economice globale. Măsurile aşteptate pot avea însă mai multe tăişuri. Dacă acestea nu vor fi îndreptate şi spre susţinerea populaţiei tot mai afectate de criză, riscă să determine un val de proteste naţionale. Iar dacă vor pune prea mult accent pe protejarea cetăţenilor, spun analiştii, vom reveni la un adevărat control al statului asupra sferei financiare.
Antena3.ro