Aproape 95% din populaţia Japoniei ar putea fi afectată dezastruos de o erupţie vulcanică majoră, care ar putea avea loc în orice moment, se arată într-un raport al oamenilor de ştiinţă din cadrul Universităţii Kobe.
"
Fără să exagerăm în vreun fel, suntem nevoiţi să avertizăm că există posibilitatea ca o erupţie vulcanică colosală să distrugă în totalitate Japonia ca ţară", se arată pe siteul instituţiei de învăţământ.
Profesorii universitari Yoshiyuki Tatsumi şi Keiko Suzuki au analizat scara şi frecvenţa erupţiilor vulcanice din ultimii 120.000 de ani. Ei spun că în următorii 100 de ani, oricând este posibilă o erupţie masivă, care ar lăsa 120 de milioane de oameni "fără speranţă". Cea mai puternic afectată va fi principala insulă din arhipelagul nipon, Honshu.
Potrivit specialiştilor, aceste cifre înspăimântătoare nu ar trebui să fie subestimate.
În 1995, sistemele de alertă vulcanică şi seismică nu au sesizat niciun un semn care să anunţe dezastrul din acel an. Atunci, un cutremur de 7,2 grade a distrus în mare parte oraşul Kobe (6400 de oameni au murit şi 4400 au fost răniţi).
Aproape şapte procente dintre vulcanii care au erupt în ultimii 10.000 de ani sunt localizaţi în Japonia, ţară cu o populaţie de peste 127 de milioane de locuitori.
Una dintre aceste guri de foc ale Pământului, are un crater gigant, de 23 de km. Vulcanul se află în sudul insulei Kyushu şi a avut şapte erupţii masive în ultimii 120.000 de ani. El a fost folosit drept model de studiu de către oamenii de şţiinţă.
Potrivit opiniei lor, dacă o asemenea erupţie apocaliptică ar avea loc, în mai puţin de două ore, întreaga regiune ar fi îngropată de râuri de lavă şi rocă topită. Norul de cenuşă vulcanică ar fi purtat de vânt spre restul teritoriului, făcând aerul total irespirabil şi incompatibil cu viaţa.
Muntele Ioyama, situat tot pe insula Kyushu, a dat recent semne de activitate vulcanică prin seisme intense de grad mic, spune un oficial al Agenţiei Japoneze de Monitorizare Seismică şi VUlcanică.
Ioyama se află la doar 64 de km distanţă faţă de centrala nucleară de la Sendai.
Erupţiile frecvente ale vulcanului Sakurajima, situat la 50 de km faţă de aceeaşi centrală, au determinat autorităţile să restricţioneze accesul populaţiei pe versantul muntos.
Chiar dacă în prezent centrala de la Sendai nu este operaţională, ea ar putea fi deschisă anul viitor, după ce va trece de testele de siguranţă şi după ce va obţine aprobările autorităţilor locale.
La sfârşitul lunii trecute, Japonia s-a confruntat cu cea mai devastatoare erupţie din ultimii 90 de ani.
Vulcanul Ontake de pe muntele Honsh a erupt în mod dramatic, fără niciun avertisment înregistrat de aparatele de măsură. 57 de alpinişti au murit atunci, iar şase alte persoane sunt în continuare dispărute.
Japonia găzduieşte aproape 100 de vulcani activi, care fac parte din aşa numitul Inel de Foc ce se întinde pe 40.000 de km şi are o formă de potcoavă în Oceanul Pacific.