Antena 3 CNN Externe În timp ce Viktor Orban stătea la masă cu Putin, Ungaria a refuzat să o mai primească pe ministra de Externe a Germaniei

În timp ce Viktor Orban stătea la masă cu Putin, Ungaria a refuzat să o mai primească pe ministra de Externe a Germaniei

viktor orban si putin profimedia
Viktor Orban și Vladimir Putin au avut, vineri, o întâlnire la Moscova, contestată de liderii UE. Foto: Profimedia Images
06 Iul 2024   •   11:29

Ungaria a anulat o rundă planificată de discuţii între şeful diplomaţiei de la Budapesta, Péter Szijjártó, şi ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a anunţat vineri seară MAE de la Berlin, informează dpa, citată de Agerpres. Refuzul Ungariei de a o mai primi pe Baerbock s-a produs exact când premierul Viktor Orban se afla la discuții cu Vladimir Putin, în vizita controversată pe care o face la Moscova. 

Pe agenda lui Baerbock era prevăzută o deplasare la Budapesta pentru luni. Vizita va fi reprogramată pentru o dată ulterioară, a adăugat MAE german, care a spus că regretă decizia.

Ministerul de Externe german a transmis că "o discuţie personală serioasă şi onestă" între cei doi miniştri ar fi fost "foarte importantă", în lumina vizitei-surpriză făcută vineri la Moscova de premierul ungar Viktor Orban.

Orban a fost primit vineri la Kremlin de preşedintele rus Vladimir Putin, cu care a avut discuţii de două ore şi jumătate, pe fondul criticilor puternice la adresa acestei vizite formulate de înalţi oficiali ai Uniunii Europene şi de lideri europeni.

Mai mulţi oficiali ai UE au insistat asupra faptului că premierul ungar nu a avut un mandat oficial din partea UE pentru a negocia cu Rusia şi că vizita lui Orban la Moscova nu are nimic de-a face cu preluarea de către Ungaria, la începutul lunii iulie, a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE. 

Ungaria spune că a anulat vizita din „motive tehnice”

Ungaria spune că a anulat întâlnirea şefului diplomaţiei de la Budapesta cu omologul său german, programată pentru luni la Budapesta, din motive tehnice, nu politice, a anunţat sâmbătă Ministerul de Externe ungar, informează Reuters, potrivit Agerpres.

"Din cauza unei schimbări neprevăzute în calendarul ministrului, Ministerul de Externe a solicitat ca vizita să aibă loc la o dată ulterioară, sperăm în viitorul apropiat", a transmis ministerul ungar. "Motivul este pur tehnic şi nu politic", a adăugat sursa citată.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close