De altfel, Suedia îşi surprinde turiştii, uimiţi să vadă că acolo oamenii au salarii bune şi mult timp liber.
Economiştii explică această situaţie inedită prin forţa de muncă productivă şi bine calificată, capabilă să se adapteze rapid noilor tehnologii.
Totuşi, deşi suedezii trebuie să muncească, potrivit legii, 40 de ore pe săptămână, ei se remarcă şi printr-un absenteism ridicat şi prin începerea vieţii profesionale la o vârstă înaintată, pentru că dedică mai mult timp studiilor. Chiar şi aşa, conform datelor OCDE, media de 1.621 de ore lucrate pe an de suedezi o depăşeşte pe cea de 1.381 de ore lucrate de olandezi sau 1.479 de ore efectuate de francezi, dar este puţin inferioară faţă de săptămâna de lucru de 1.654 de ore în cazul englezilor.
Municipalitatea din Goteborg, condusă de social-democraţi, va implementa pe parcursul unui an un proiect experimental în sectorul de îngrijire a persoanelor vârstnice.
Un grup de salariaţi va avea un program de şase ore, în timp ce altul va rămâne cu programul de opt ore. Ulterior vor fi analizate rezultatele, pentru a se vedea dacă programul redus permite realizarea de economii, cum ar fi cele care decurg din scăderea numărului de concedii medicale, urmând să se decidă dacă experimentul va fi extins sau dacă se va adopta programul de şase ore.