Antena 3 CNN Externe În spatele războiului declaraţiilor, două puteri, aparent rivale, şi-au dat mâna. SUA, Rusia şi pactul secret al conflictului sirian

În spatele războiului declaraţiilor, două puteri, aparent rivale, şi-au dat mâna. SUA, Rusia şi pactul secret al conflictului sirian

O.P.
1 minut de citit Publicat la 10:12 15 Iun 2012 Modificat la 10:12 15 Iun 2012
În spatele războiului declaraţiilor, două puteri, aparent rivale, şi-au dat mâna. SUA, Rusia şi pactul secret al conflictului sirian
Mii de oameni au fost ucişi fără milă, în numele unui război care pare fără sfârşit. ONU a clasificat violenţele din Siria, drept un război civil, iar SUA a anunţat că este gata să trimită ajutoare pentru a-i ajuta pe oponenţii regimului Bashar al-Asaad.

Acest ajutor destinat opozanţilor regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad se înscrie în cadrul eforturilor Washingtonului de a contribui la libertatea pe Internet în lume, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Victoria Nuland. Purtătoarea de cuvânt a refuzat să detalieze în ce constă ajutorul, dar o sursă apropiată dosarului a declarat că acesta include telefoane prin satelit cu GPS, pentru a putea "inventaria locul atrocităţilor" comise în Siria.
  
Statele Unite au consacrat 76 de milioane de dolari din 2008 acestor programe din toată lumea şi 25 de milioane de dolari sunt prevăzuţi pentru acest an. Ajutorul suplimentar pentru Siria se referă "în mare parte la domeniul comunicaţiilor" şi este "conceput pentru a-i ajuta pe cei care suferă intruziuni ale Guvernului sau ale căror capacităţi de comunicare unii cu alţii au fost blocate de Guvern", a declarat Nuland.

Însă acestă poziţie a SUA nu a rămas fără ecou. Secretarul de stat Hillary Clinton a acuzat guvernul de la Moscova că ar înarma regimul lui Assad cu noile elicoptere Mi-24, care ar fi folosite împotriva opozanţilor.

În replică, ministrul de externe rus le-a spus americanilor că Rusia continuă exclusiv cu furnizările prevăzute pentru apărarea aeriană, pentru că "noi nu suntem ca americanii, care-i înarmează pe opozanţi". Americanii au conchis: "În ceea ce priveşte responsabilităţile lui Assad, noi şi Rusia avem puncte de vedere diferite. Pentru noi lucrurile sunt clare: Assad trebuie să plece, iar susţinerea acestuia este o greşeală".

Însă, potrivit jurnaliştilor italieni de la La Stampa, între cele două mari super-puteri, aceste şicanări ar fi doar de faţadă, iar între americani şi ruşi ar exista un pact privitor la eliminarea pe cale paşnică a lui Bashar al-Asaad, pentru care ulterior americanii şi-ar culege laurii.


 



×
x close