În prezent, ţara noastră are statut de membru cooperant al ESA (European Space Agency) însă până în 2010, specialiştii speră într-o aderare deplină, susţine directorul ASR (Agenţia Spaţială Română), Marius-Ioan Piso.
Microsatelitul va fi trimis în cosmos în luna octombrie a anului acesta, la bordul rachetei europene Vega. El a fost ales în urma unui concurs european de anul trecut, prin care ESA a selectat microsateliţii pentru încărcătura rachetei.
Dintre cele 20 de echipe participante au fost selecţionate nouă, printre care şi cea românească, compusă din doctoranzi de la Politehnică şi de la Facultatea de Fizică din Bucureşti. Vega ar fi trebuit să fie lansată pe 1 decembrie 2008, dar zborul a fost amânat pentru octombrie 2009 din motive tehnice.
Mugurel Bălan, doctorand la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi membru al echipei din spatele primului satelit românesc, a declarat pentru Cotidianul: ?Racheta este proiectată să ducă sateliţi cu mase mai mici de 700 de kilograme pe orbite joase, până în 700 de kilometri. Vega are ca încărcătură un satelit italian, LARES, dar poate căra şi o masă suplimentară. Este prevăzută cu tuburi de lansare în care intră câte trei sateliţi şi de aceea a fost ales un multiplu de trei pentru zbor?.
Agenţia Spaţială Română coordonează programul spaţial naţional. Acesta include observaţii astronomice în zonele polare, dezvoltarea de motoare pentru avioanele de pasageri precum şi proiecte de securitate naţională.
Vara trecută, Mircea Geoană a declarat că, în următorii zece ani, România ar putea trimite în spaţiu un al doilea astronaut, alături de americani.
Antena3.ro