Antena 3 CNN Externe „În locul Ucrainei, nu luptam cu Rusia. Ucrainenii de pe front au murit degeaba.” Mesajul transmis de Viktor Orban printr-un consilier

„În locul Ucrainei, nu luptam cu Rusia. Ucrainenii de pe front au murit degeaba.” Mesajul transmis de Viktor Orban printr-un consilier

viktor orban rusia hepta
Un consilier al premierului Viktor Orban a invocat revolta anti-sovietică din 1956, din Ungaria, care a fost reprimată de Moscova, pentru a spune că "ucrainenii de pe frontul războiului cu Rusia au murit degeaba". Sursă foto: Hepta
de A.I.    |    26 Sep 2024   •   23:21

Dacă Ungaria era supusă unei agresiuni militare similare celei suferite de Ucraina din partea Rusiei, n-ar fi luptat cu agresorul, spune Balázs Orbán, un oficial din anturajul premierului ungar Viktor Orban.

Politico îl citează pe acest oficial - despre care notează că este consilier principal al prim-ministrului de la Budapesta - cu afirmația că ucrainenii uciși în lupte cu soldații ruși „au murit degeaba”.

Balázs Orbán fost invitat, miercuri, la un podcast în care a vorbit despre eforturile Ucrainei de a se apăra în fața agresiunii ruse.

„Fiecare țară are dreptul de a-și decide propriul destin, iar liderii săi își asumă responsabilitatea. Probabil că noi nu am fi făcut ceea ce a făcut președintele Zelenski acum doi ani și jumătate, pentru că este iresponsabil. Evident, și-a băgat țara într-un război de apărare, toți acești oameni au murit, tot acest teritoriu a fost pierdut”, a spus Orbán.

Consilierul a evocat episodul din 1956, când trupele URSS au ajuns la Budapesta pentru a zdrobi revolta împotriva ocupației sovietice și au ucis mii de oameni.

„Trebuie să avem grijă de viețile foarte prețioase ale maghiarilor. Nu poți să-i arunci, pur și simplu, în fața altora (să-i înfrunte)”, a apreciat el.

„Din nou, este dreptul lor (al ucrainenilor, n.r.), este decizia lor suverană, au avut dreptul să o facă. Dar, dacă am fi fost întrebați, nu i-am fi sfătuit s-o facă”, a conchis Balázs Orbán.

Politicienii din opoziția de la Budapesta au cerut deja demisia acestui consilier.

„Cu aceste cuvinte, Balázs Orbán a umilit memoria a mii de luptători maghiari pentru libertate (...) care, spre deosebire de Balázs Orbán, au fost gata să își sacrifice viața pentru libertatea și independența țării lor”, a spus eurodeputatul Péter Magyar, lider al Partidului Tisza, de centru-dreapta.

Liderul Coaliției Democratice de centru-stânga, fostul prim-ministru Ferenc Gyurcsány, a scris într-o postare pe Facebook că „Guvernul Orbán ar preda Ungaria rușilor fără luptă”.

Consilierul lui Viktor Orban nu dă înapoi

Invocând acest exemplu istoric, Orbán a atins un punct sensibil din istoria Ungariei, remarcă Politico.

În octombrie 1956, în Ungaria a izbucnit o revoluție împotriva regimului totalitar comunist. Participanții au cerut democratizarea țării și ieșirea din Pactul de la Varșovia.

În mai puțin de trei săptămâni, trupele sovietice au invadat Ungaria, iar lupta pentru libertate s-a soldat cu 2.700 de morți și 20.000 de răniți.

Reprimarea revoluției a fost urmată de exodul a circa 200.000 de oameni în străinătate, la o populație mai mică de 10 milioane de locuitori. 

Noul regim comunist instaurat de Moscova, care a condus Ungaria încă 33 de ani după invazie, a executat 229 de civili, inclusiv pe Imre Nagy, prim-ministrul din timpul revoluției.

După reacțiile de condamnare, Balázs Orbán și-a apărat declarația inițială.

„Poziția Ungariei este clară: nu vedem niciun sens în războiul ruso-ucrainean, în care sute de mii de oameni au murit degeaba”, a afirmat el.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close