Antena 3 CNN Externe În loc de terenuri, România raportează la Bruxelles vile

În loc de terenuri, România raportează la Bruxelles vile

În loc de terenuri, România raportează la Bruxelles vile
17 Sep 2007   •   13:22

România riscă o sancţiune de 100 de milioane de euro, de la Uniunea Europeană, din cauza lipsei de progrese în domeniul agriculturii. În loc de terenuri agricole, România raportează la Bruxelles cartiere de vile, aşa că UE ar putea tăia cu un sfert plăţile pentru Bucureşti. Cei păgubiţi nu vor fi, din fericire, fermierii, ci statul, care va trebui să acopere restul de finanţări din buget. Un audit realizat în vară de Comisia Europeană scoate la iveală probleme mari pentru România.

Unele suprafeţe de teren agricol declarate pe harta digitală depăşesc graniţele ţării. Altele nu mai sunt de actualitate, pentru că în loc de culturi agricole, românii au preferat să planteze cartiere de vile. Purtătorul de cuvânt pentru agricultură şi dezvoltare rurală din cadrul Comisiei Europene, Michael Mann, precizează că, în aceste condiţii, UE poate reduce cu 25% plăţile pentru România.

Va rezulta o pagubă de 100 de milioane de euro, care nu vor însemna însă o pierdere pentru agricultori. Suma va trece în sarcina Guvernului de la Bucuresti. Fermierii îşi vor primi plăţile în condiţiile în care Bruxelles-ul va da mai puţini bani.

Sancţiunea de 100 de milioane de euro reprezintă un sfert din suma de peste 400 milioane de euro, alocată României sub forma plăţilor directe la hectar, pentru 2007. În cazul sancţiunilor, sumele vor fi achitate din bugetul pe 2008, aflat deocamdată în faţă de proiect.

România mai are însă o şansă. Auditul din septembrie este decisiv pentru decizia de reducere a plăţilor. Acesta va trasa concluzii, pe baza vizitelor în teren ale reprezentanţilor Directoratului pentru Agricultură al Comisiei Europene.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close