O echipă de cercetători de la Centrul internaţional de cercetări asupra cancerului (CIRC) din Lyon, Franţa, a analizat incidenţa a 27 de tipuri de cancer în 184 de ţări şi a descoperit că există patru infecţii principale care provoacă apariţia acestor tumori.
Potrivit rezultatelor studiului, dintre cele 7,5 milioane de decese cauzate de cancer în 2008, circa 1,5 milioane au fost provocate de infecţii ce pot fi prevenite sau tratate.
Virusurile hepatitei B şi C, virusul papiloma uman şi bacteria Helicobacter pylori s-au aflat la originea a 1,9 milioane de cazuri de cancer de col uterin, cancer intestinal şi cancer hepatic.
Cercetătorul Martyn Plummer, care a condus studiul, a subliniat importanţa pe care o va avea în viitor prevenirea acestor virusuri în evitarea cancerului.
Infecţiile cauzate de unele virusuri, bacterii şi paraziţi se numără printre cele mai importante cauze de cancer şi pot fi prevenite, a explicat Plummer. În acest sens, a amintit că există deja vaccinuri pentru virusul hepatitei B şi virusul papiloma uman şi că bacteria Helicobacter pylori poate fi eliminată cu antibiotice.
Majoritatea cazurilor de cancer de origine infecţioasă se înregistrează în ţări mai slab dezvoltate, precum cele din sud-estul Asiei, unde s-au înregistrat 22,9% din cazuri, faţă de 7,4% în Marea Britanie. Aproape o treime dintre pacienţii supuşi acestui studiu aveau mai puţin de 50 de ani.
La femei, cancerul de col uterin a reprezentat jumătate din totalul cancerelor de origine infecţioasă, în timp ce la bărbaţi, cancerele provocate de infecţii au afectat în special ficatul, stomacul şi colonul.