Potrivit sursei citate, Franţa va rămâne în mai puţin de 1 an fără aceste resurse naturale, expolatarea internă a combustibilului mineral fiind aproape de limită.
Într-o situaţie critică se află şi Marea Britanie, care în următorii 5 ani va rămâne şi ea fără resurse interne.
O situaţie puţin mai optimistă se înregistrează în Germania, unde rezerva de cărbune este disponibilă pentru următorii 250 de ani. De notat însă că rezervele naturale de petrol ale Berlinlui mai au estimat doar un an de exploatare.
Unele ţări nu au deloc rezerve naturale de petrol, aşa cum este Japonia, şi sunt dependente în totalitate de piaţa şi preţurile internaţionale.
Alte ţări, cum ar fi Irakul, Arabia Saudită sau Venezuela au un sol mult mai fertil şi se pot mândri cu o bogăţie în petrol mult mai mare, care poate fi valorificată fără probleme pentru următorii 300 de ani.
Dacă luăm în considere rezerva subcontinentală de petrol, Kuweitul stă cel mai bine din lume, cu o perioadă de exploatare de peste 700 de ani.
Cum se cunoaşte deja, cele mai multe exploatări de petrol şi producere a ţiţeiului sunt amplasate în Orientul Mijlociu, iar pieţele cu cel mai ridicat consum se regăsesc în vestul Europei, America de Nord şi Japonia.
Informaţiile referitoare la cărbune au creat un trend de reorientare spre pieţele emergente, cum sunt cele din Rusia, India, China, America Latină şi Africa.
De remarcat că SUA, Canada şi Australia nu au motive de îngrijorare în ceea ce priveşte rezerva de cărbune.
De aceea, este de aşteptat ca întreaga lume să se bazeze pe exploatarea de cărbune pentru producţia energetică.
Totuşi, înţelegerile internaţionale privind protejarea mediului ar putea afecta fezabilitatea cărbunelui, ca sursă de energie pe termen foarte lung.
Conform studiului realizat de GSI, gazul natural reprezintă una dintre cele mai abundente resurse pe plan global.
Doar Mexicul ar putea suferi de pe urma resurselor limitate de gaz, preconizate să se termine în 2020.
Ţări precum Qatar, cu peste 1000 de ani rezervă disponibilă, Norvegia cu 430 de ani şi Rusia, cu 120 de ani, au capacitatea suficientă de a exporta gazul natural.