Reamintim că vulcanul Ontake a erupt sâmbătă, după 16 ani de inactivitate. Potrivit unor surse oficiale, cel puţin 31 de persoane şi-au pierdut viaţa.
După dezastrul de la Fukushima, Japonia şi-a închis toate reactoarele nucleare. După o vreme, Autoritatea de Reglementare Nucleară niponă (ARN) a permis repunerea în funcţiune a centralei de la Sendai la data de 10 septembrie, după ce comunicase că nu există un risc major al activităţii vulcanice din regiune, relatează Reuters.
Decizia formulată de ARN a nemulţumit opinia publică, care încă este reticientă şi se teme de tehnologia nucleră, mai ales după catastrofa de la Fukushima.
După erupţia vulcanului Ontake, mii de persoane s-au adunat să protesteze împotriva soluţiilor furnizate de către oficialii ARN.
Japonia se află situată pe aşa numitul Inel de Foc, care este un arc de peste 100 de vulcani şi plăci trectonice active.
"Nimeni nu ştie când dezastrele naturale vor lovi din nou. Când spunem asta luăm în calcul cutremurele şi valurile tsunami. Cea mai bună dovadă în acest sens este faptul că nimeni nu a prezis erupţia vulcanului Ontake", spune Yoshitaka Mukohara, un lider politic din regiunea Kagoshima şi unul dintre organizatorii protestului.
Săptămâna trecută, înainte de erupţia puternică a vulcanului, peste 16.000 de oameni au manifestat împotriva iniţiativei guvernamentale de a redeschide activitatea nucleară de la centrala Sendai.