Antena 3 CNN Externe În Brazilia nu a mai fost așa secetă din 1950. Râurile scad cu 17 cm/zi, barjele rămân blocate în nisip. Au fost 140 de zile fără ploi

În Brazilia nu a mai fost așa secetă din 1950. Râurile scad cu 17 cm/zi, barjele rămân blocate în nisip. Au fost 140 de zile fără ploi

G.M.
2 minute de citit Publicat la 07:00 01 Oct 2024 Modificat la 07:00 01 Oct 2024
seceta in brazilia
În Brazilia nu a mai fost așa secetă din 1950. FOTO: X

Brazilia trece prin secetă extremă pentru al doilea an consecutiv, aproape 60% din țară este afectată, iar în unele orașe, inclusiv în capitală, au fost chiar și 140 de zile consecutive fără ploaie. Imagini din jungla amazoniană au surprins impactul puternic asupra debitelor râurilor, iar experții trag un semnal de alarmă cu privire la efectul pe care îl au schimbările climatice. 

Rio Negro, unul dintre cei mai mari afluenți ai fluviului Amazon, a ajuns la minime record în această perioadă a anului în apropierea orașului Manaus. Nivelul apei scade cu aproximativ 17 centimetri pe zi, potrivit serviciului geologic din Brazilia. Imagini din satelit arată cum albia sa uriașă e secată aproape total, în timp ce temperaturile cresc, iar în regiune nu plouă, a declarat Lincoln Alves, cercetător la Institutul Național de Cercetare Spațială din Brazilia.

Într-o situație similară e și râul Solimões, care a scăzut la cel mai redus nivel înregistrat pentru această perioadă a anului în Tabatinga, un oraș brazilian la granița cu Columbia și Peru. Navele au rămas blocate și întinderi vaste de nisip sunt vizibile acolo unde altădată era apă.

Lacul Tefé, pe malul nordic al râului Solimões, este, de asemenea, puternic secat. Fotografiile făcute luna trecută arată că acesta s-a micșorat dramatic în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut și continuă să scadă, ceea ce are un impact major asupra ecosistemelor locale, a spus Alves.

Anul trecut, peste 200 de delfini au fost găsiți morți în lac în timpul unei secete istorice și a unor temperaturi record ale apei, iar experții se tem că situația se poate repeta în acest an. Cercetătorii cred că, în timp ce lacul seacă, delfinii sunt într-un pericol tot mai mare.

În multe regiuni din Amazon, „seceta este deja mai intensă decât a fost vreodată până acum, a declarat Romulo Batista, biolog și purtător de cuvânt al Greenpeace Brazilia.

„Minimele înregistrate de aceste râuri... sunt de obicei la sfârșitul lunii octombrie”, a spus Adriana Cuartas, cercetător la Cemaden. Anul acesta s-au înregistrat mai devreme și nivelul apei va continua să scadă, a spus ea pentru CNN.

Consecințele sunt grave pentru localnicii care se bazează pe aceste râuri pentru hrană, medicamente, mijloace de trai și transport, a declarat André Guimarães, director executiv al Amazon Environmental Research Institute. „Trecem printr-o situație cum nu am mai avut până acum”, a spus el pentru CNN, adăugând că „reducerea debitelor râului este enormă”.

Seceta severă și prelungită din Brazilia a fost alimentată de o serie de factori: un El Niño intens, care a adus o vreme mai caldă și mai uscată în regiune, defrișarea, degradarea continuă a ecosistemului, schimbările climatice.

Seceta devastatoare de anul trecut din bazinul Amazonului a fost de 30 de ori mai probabilă din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui raport al World Weather Attribution, o echipă de oameni de știință care analizează evenimentele meteorologice extreme.

 

×
x close