În lupta cu cancerul, bolnavii au o singură posibilitate - artileria grea, chimioterapie şi radioterapia. Sunt deocamdată singurele tratamente eficiente împotriva tumorilor dar cu multe efecte adverse.
?Fără să vrem atacăm tot ce se înmulţeşte repede, adică celulele sănătoare. Spre exemplu, celula firului de păr. Trombocitele, care au o rată de multiplicare mai mare?, a declarat Florin Băcanu, medic oncolog la Spitalul Sf. Maria.
De ani de zile, cercetători caută alternative mai puţin toxice şi chinuitoare pentru organismul bolnavului. Soluţia viitorului ar fi imunoterpia şi terapia genetică. Adică ?să instruieşti globulele albe să ştie să atace numai şi numai împotriva acelor mutaţii genetice care zac în celulele maligne?, a explicat Florin Băcanu.
Un astfel de medicament şi-a demonstrat deja eficienţa împotriva cancerului de prostată. Este un vaccin produs din celulele albe şi proteine obţinute prin inginerie genetică. Înca din fază de testare, spun oncologii, a prelungit viaţa pacienţilor cu patru luni. Deşi numit vaccin, tratamentul nu previne boala, ci este administrat celor deja bolnavi, ca sistemul lor imunitar să lupte cu tumorile.
În România, în fiecare an, 14 bărbaţi din 1.000 sunt loviţi de cancerul de prostată. Chiar dacă afecţiunea nu este una agresivă şi poate fi ţinută sub control cu ajutorul terapiei cu hormoni, după câţiva ani organismul nu mai răspunde la tratament. Pentru aceste cazuri va fi utilizat vaccinul. Medicii spun, însă, că mai este nevoie şi de alte studii care să-i confirme eficienţa.
Observator