Carte albastră cu valabilitate de 2 ani şi un salariu minim garantat pentru imigranţii cu înaltă calificare. Este un proiect pe care Parlamentul European îl adoptă joi la Strassbourg. Motivul, atragerea imigranţilor specializaţi în anumite domenii, către Europa.
Documentul a fost întocmit din cauza lipsei de personal cu care se va confrunta Uniunea Europeană în următoarele două decenii, în special în domeniul ingineriei şi al tehnologiei informaţiei.
Potrivit oficialilor Parlamentului European, candidaţii la Cartea Albastră trebuie să fie calificaţi şi nu doar meseriaşi într-un anumit domeniu de activitate precum faianţari sau sudori.
Potrivit cotidianului Adevărul, aceştia trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Să fi urmat trei ani de studii în învăţământul superior, ori să aibă o înaltă calificare profesională. Asta presupune cinci ani de experienţă profesională dintre care doi ani să fi ocupat o poziţie superioară.
Proiectul propune şi un salariu minim obligatoriu pentru posesorii Cărţii albastre, raportat la salariul mediu din fiecare ţară.
Sunt şi opinii contra acestei directive pe motiv că împiedică dezvoltarea ţărilor sărace sau în curs de dezvoltare, prin migraţia personalului specializat. Parlamentarii europeni susţin că vor lua în seamă aceste posibile repercusiuni şi vor limita accesul la Cartea albastră în domenii precum sănătatea şi educaţia.
Comisia Europeană a propus în octombrie anul trecut introducerea Cărţii albastre. Documentul îi dă posesorului dreptul de şedere şi de muncă legală pe teritoriul UE pe o perioadă iniţială de doi ani, după care posesorul acesteia poate obţine o prelungire în alt stat membru.
După cinci ani, posesorul posesorul Cărţii albastre are statut de rezident pe termen lung, însă nu va dispune de rezidenţă permanentă.
Antena 3