Cea
mai mare ameninţare pentru crapul şi ştiuca din Marea Britanie nu
mai este reprezentată de schimbările climatice sau de boli, ci de
imigranţii est-europeni, deoarece aceşti peşti sunt o delicatesă
în multe ţări precum Polonia, România sau Bulgaria. Astfel,
deşi pescarii aruncă peştii în mod tradiţional înapoi
în apă, imigranţii sunt mai înclinaţi să-i ducă
acasă pentru a-i găti. Patronii de pescării comerciale susţin că
furturile de peşte au crescut în ultimii ani, odată cu
afluxul de imigranţi est-europeni. În condiţiile în
patronii de lacuri cheltuiesc circa 1.000 de lire sterline pentru un
singur crap pentru a atrage pescarii, braconajul produce enorme
pagube.
Potrivit
asociaţiei Professional Coarse Fisheries, au existat informaţii că
unii hoţi au folosit chiar tomberoane pentru a-şi căra prada.
Dintre cele 60 de lacuri analizate de PCFA în Anglia şi Ţara
Galilor, în 34 s-au înregistrat în mod regulat
furturi, iar situaţia s-a înrăutăţit în ultimii doi
ani. Dintre acestea, responsabilii a 20 de lacuri cred că vinovaţii
sunt imigranţi.
"Plângerile
sunt în special despre est-europeni care au venit în
Anglia şi, bineînţeles, aici avem o altă tradiţie. Sunt
chiar bucuroşi să mănânce carne de crap, iar noi nici nu
ne-am fi gândit la una ca asta. Mulţi dintre cei cu care am
vorbit şi-au exprimat uimirea că nu pot să-şi ducă acasă
captura", a declarat un purtător de cuvânt al PCFA.
Rompres