Antena 3 CNN Externe Imigranţii din estul Europei vor invada Viena

Imigranţii din estul Europei vor invada Viena

Imigranţii din estul Europei vor invada Viena
12 Apr 2007   •   16:12

Creşterea numărului de imigranţi provenind din statele cu care Austria se învecinează la est ar putea transforma regiunea Vienei în una dintre regiunile Europei cu dezvoltare rapidă, iar populaţia sa s-ar putea asemăna în următorii 25 de ani cu cea din trecutul ei imperial. Se prevede că populaţia capitalei austriece ar putea creşte cu 20%, ajungând la două milioane până în 2031, comparativ cu o creşterea de numai 2% prevăzută de Eurostat pentru Întreaga Uniune Europeană. Şi, la fel ca în ajunul primului război mondial, când Imperiul Austro-Ungar era condus de împăratul Franz Joseph I, jumătate din populaţie va fi formată din imigranţi, a afirmat Gustav Lebhart, membru al biroului de statistică austriac şi autorul unui nou studiu.

'Se pare că istoria se repetă', a afirmat Gustav Lebhart. 'La începutul secolului 20, în vremurile imperiale, Viena avea tot 2 milioane de locuitori, dintre care jumătate erau imigranţi', a adăugat el. Caravane de autobuze pline navetişti vin şi pleacă în fiecare zi din Viena - oraşul este situat la doar o oră de condus de Cehia, Slovacia şi Ungaria. Faptul acesta schimbă aspectul populaţiei de imigranţi din Viena, în prezent dominată de turci - mulţi dintre ei veniţi în căutarea unui loc de muncă în anii '60 - şi persoane din fosta Iugoslavie, care au fugit de războaiele civile din anii '90.

Cu toate acestea, în timp ce comunitatea turcă este vizibilă în părţi ale Vienei precum districtul Ottakring, unde standurile de fructe turceşti domină piaţa, est-europenii tind mai mult să se integreze - mult mai mult decât au făcut-o în trecut. Austria s-a protejat împotriva unul val de forţă de muncă ieftină, impunând restricţii în momentul în care opt ţări din estul Europei au aderat la UE în 2004, urmate anul acesta de România şi Bulgaria. Însă aceste restricţii urmează să expire până în 2011 şi nu au reuşit să îi oprească pe austrieci să angajeze asistente medicale din Cehia pentru rudele în vârstă, menajere din Slovacia şi constructori din Polonia.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close