Antena 3 CNN Externe Îmbătrânirea inteligentă: Cum folosește Japonia potențialul celor ajunși la anii de aur

Îmbătrânirea inteligentă: Cum folosește Japonia potențialul celor ajunși la anii de aur

1 minut de citit Publicat la 21:25 30 Noi 2015 Modificat la 21:25 30 Noi 2015
holding-hands-1308211.jpg
Foto: freeimages.com/ Franci Strümpfer
Condamnata la un viitor sumbru din cauza imbatranirii rapide a populatiei, Japonia incearca sa-si transforme povara in avantaj. Oameni de afaceri si politicieni fac eforturi pentru a schimba perspectiva de la anti-imbatranire la imbatranire "inteligenta", arata Wall Street Journal intr-un amplu material.

Pentru a elibera potentialul varstnicilor, antreprenorii japonezi recurg la tehnologie.

La un santier din centrul capitalei Japoniei, Kenichi Saito, in varsta de 67 de ani, asaza fara probleme placi de 20 de kilograme. Un exoschelet flexibil si senzori atasati de piele il ajuta sa ridice greutati ca o persona cu jumatate din varsta lui.

Saito participa la un experiment al companiei de constructii Obayashi, menit sa gaseasca solutii la una dintre cele mai mari probleme ale tarii: un deficit cronic de forta de munca din cauza imbatranirii rapide a populatiei.

Exoscheletul ii permite lui Saito sa isi prelungeasca activitatea si companiei sa construiasca in continuare.

In octombrie 2014, 26% din populatia Japoniei avea cel putin 65 de ani si se asteapta sa se ajunga la 40% pana in 2060. O rata scazuta a nasterilor, dar si un stil de viata sanatos si un sistem medical care pune accent pe ingrijirea preventiva sunt motivele pentru care Japonia se confrunta cu cea mai mai rata de imbatranire a populatiei.

Se cauta asadar solutii pentru a usura problemele societatii si chiar pentru a obtine beneficii de pe urma situatiei date. Capacitatea de a implementa o strategie de succes are implicatii globale, in conditiile in care ONU estimeaza ca, pana in 2050, 32 de tari vor avea o pondere mai mare de cetateni in varsta decat are in prezent Japonia.

O metoda este redirectionarea persoanelor sanatoase de 60-70 ani pe piata muncii.

Agentia de recrutare de personal Koreisha plaseaza muncitori de pana la 75 de ani. De cele mai multe ori, acestia sunt solicitati pentru activitati cu un grad scazut de dificultate. De exemplu, varstnicii ii insotesc pe depanatori in deplasari si ii asteapta in masina pentru a evita amenzile de parcare.
Continuarea pe ziare.com

×
Etichete: japonia tehnologie
x close