Antena 3 CNN Externe Imaginile din satelit din Israel şi Gaza sunt blurate pe Google

Imaginile din satelit din Israel şi Gaza sunt blurate pe Google

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 22:54 20 Mai 2021 Modificat la 22:54 20 Mai 2021
o_1f64u7d6s1js13cn59edsgpfib.jpg
Sursa foto: Imagine la rezoluţie maxima Fâşia Gaza, Google Earth

Prin comparație, imaginile cu Phenianul, capitala Coreei de Nord, sunt mult mai clare: se pot distinge formele mașinilor, ale clădirilor și chiar ale oamenilor care trec pe stradă.

Imaginile cu clădirile din Fâșia Gaza distruse recent sunt niște forme neclare, în timp ce hărțile din satelit indexate pe Google Maps sunt în aceeași situație.

Toţi care au încercat să vadă ceea ce se petrece în cele două ţări şi au realizat că imaginile satelitare nu au o claritate foarte bună.

Problema nu este cauzată din cauza lipsei de tehnologie, ci din cauza unei legi pe care puţină lume o cunoaşte. Israelul şi Palestina sunt singurele tari în care a fost aplicată această lege.

Nimeni nu ştie când cele două ţări au luat hotărârea de a aplica această reglementare, dar mai multe persoane susţin că a fost folosit „preocupărilor de securitate” pentru Israel.

Alţii spun că Amendamentul Kyl-Bingaman (KBA) a folosit această formă de cenzură pentru a nu se vedea acţiunile celor din Israel asupra palestinienilor.

Conform KBA, furnizorilor americani de imagini prin satelit li s-a permis să ofere imagini cu rezoluție mai mică, cu o dimensiune a pixelilor de cel puțin 2 m (făcând un obiect de dimensiunea unei mașini, aproape vizibil, dar nu mai mic).

Nu este neobișnuit că sit-uri, precum bazele militare, au fost estompate – dar KBA a fost singurul caz în care o țară întreagă era supusă unei astfel de restricții.

Legea menționa doar Israelul, dar a fost aplicată și teritoriilor palestiniene.

„Cea mai recentă imagine Google Earth este din 2016 și arată ca un coș de gunoi. Am mărit o zonă rurală aleatorie din Siria și a avut peste 20 de imagini realizate de atunci, cu o rezoluție foarte mare”, a scris pe Twitter Aric Toler, jurnalist pentru Bellingcat.

Google spune că scopul său este să „mențină reîmprospătate în mod regulat locurile dens populate”, dar acest lucru nu a fost cazul cu Gaza.

Cei de la BBC au vorbit cu oficialii marilor companii Apple şi Google, despre calitatea imaginilor din Israel şi Palestina, care au fost furnizate pe platformele lor de imagini satelitere. 

Primii care au răspuns au fost cei de la Apple, iar aceştia au spus că vor lucra la actualizarea imaginilor din acea regiune, în timp cei de la Google au s spus că probabil atunci când platforma se va actualiza vor fi disponibile şi imaginile cu o rezoluţie mai mare, însă nu au planuri de a face momentan această actualizare.

×
x close