Antena 3 CNN Externe Primele imagini cu impactul dintre sonda DART și asteroidul Dimorphos

Primele imagini cu impactul dintre sonda DART și asteroidul Dimorphos

NASA a postat joi primele imagini ale impactului produs luni între sonda DART și Dimorphos. Acestea au fost surprinse de telescoapele Hubble şi James Webb.

asteroid
Primele imagini cu impactul dintre sonda DART și asteroidul Dimorphos Sursa foto: Twitter | NASA Webb Telescope
de Ioana Mircea    |    29 Sep 2022   •   22:57

Telescoape spaţiale au fost utilizate prima dată luni pentru a observa impactul dintre o sondă NASA și un asteroid situat la 11 milioane de kilometri de Terra. Misiunea a reprezentat primul test din lume ce vizează apărarea planetară.

Imaginile surprinse de telescoape au arătat un nor vast de praf în jurul asteroidului Dimorphos, care se întinde pe mii de kilometri.

Alan Fitzsimmons, astronom la Queen's University din Belfast susține că asupra acestui nor, telescoapele James Webb şi Hubble, care operează din spaţiu, au putut „să îşi focalizeze mai fin obiectivele”.

Aceste imagini permit vederea „într-o manieră clară a acelui material expulzat după impactul exploziv cu DART, fiind ceva destul de spectaculos”, a precizat el.

Inginerii de la NASA vor trebui să aştepte câteva zile sau câteva săptămâni pentru a putea să confirme că traiectoria lui Dimorphos a fost într-adevăr modificată. Ei vor trebui şi să îl localizeze în raport cu poziţia sa de origine. Însă,

Imaginile captate de telescopul Hubble, realizate de o cameră cu un unghi larg la 22 de minute, 5 ore şi 8 ore după impact, arată în spectrul luminos vizibil mişcarea filamentelor ejectate - materia smulsă de pe asteroid, potrivit digi24.ro.

Nava spațială DART a fost construită la Universitatea Johns Hopkins, iar în comparație cu asteroidul Dimorphos este minusculă. "Vorbim despre ceva de mărimea unui cărucior de golf care se lovește de ceva de mărimea unui stadion", a spus Nancy Chabot, responsabilă de coordonarea DART la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins.

Dar NASA crede că este tot ce va fi necesar, pentru că, în timp și la distanță, micile schimbări de traiectorie se vor multiplica suficient pentru a se asigura că uriașa rocă spațială ar trece, dacă Pământul s-ar afla în calea sa, fără probleme.

Dimorphos, care măsoară aproximativ 160 de metri, face parte dintr-un sistem de doi asteroizi, de unde și numele DART, care înseamnă Double Asteroid Redirection Test (Test de redirecționare a unui asteroid dublu). Al doilea asteroid este numit Didymos și are aproximativ 780 de metri.

×
Subiecte în articol: nasa Dimorphos
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close