Antena 3 CNN Externe Imagini exclusive cu operațiunea de evacuare a mercenarilor români din Congo. Au trecut granița în Rwanda

Imagini exclusive cu operațiunea de evacuare a mercenarilor români din Congo. Au trecut granița în Rwanda

Laurențiu Rădulescu
6 minute de citit Publicat la 16:15 29 Ian 2025 Modificat la 07:19 30 Ian 2025
profimedia-0958576783
Cei aproape 300 de români prinși în luptele din Congo au fost evacuați miercuri din țara africană. Foto: Profimedia Images

Antena 3 CNN a obținut în exclusivitate imagini din timpul evacuării mercenarilor români blocați în Republica Democratică Congo, după ce rebelii au ocupat Goma și au pus stăpânire pe aeroport.

UPDATE 20:00 Grupul de români blocat în Congo, în regiunea Nord-Kivu, din cauza conflictului militar, a fost evacuat din ţară, părăsind în siguranţă zona de conflict, a informat miercuri Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE precizează că punerea în siguranţă în oraşul Goma din regiunea Nord-Kivu a R.D. Congo, apoi extragerea şi părăsirea în siguranţă a zonei de conflict sunt rezultatul demersurilor efectuate de către Celula de criză interinstituţională constituită din reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi ai instituţiilor competente din România, în cadrul unor eforturi complexe.

Ministerul Afacerilor Externe a convocat Celula de criză încă de la începutul deteriorării situaţiei de conflict din regiunea Nord-Kivu a Republicii Democratice Congo, unde erau prezenţi cetăţeni români, angajaţi privaţi ai guvernului RDC, aflaţi într-o misiune de antrenament a armatei.

Celula de criză interinstituţională a întreprins demersuri complexe pe lângă state din regiune şi la nivelul ONU, MAE fiind în contact permanent cu parteneri regionali şi internaţionali, precum şi cu structurile ONU/MONUSCO.

În acest sens, MAE le mulţumeşte acestora pentru sprijinul acordat pentru evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români. Criza din estul R.D. Congo este deosebit de gravă, având implicaţii militare, umanitare şi diplomatice profunde.

Persistenţa şi intensitatea conflictului continuă să genereze victime civile şi un număr foarte mare de refugiaţi, arată MAE, care deplânge decesul tragic al unui număr însemnat de soldaţi ai MONUSCO.

"Misiunea acestora este deosebit de importantă, în special pentru protejarea civililor din regiune. România rămâne angajată în eforturile colective regionale şi la nivelul ONU, pentru încetarea conflictului armat din regiunea Marilor Lacuri şi gestionarea cauzelor profunde ale acestuia", precizează ministerul român.

MAE solicită tuturor părţilor implicate să respecte şi să protejeze drepturile civililor şi să acţioneze responsabil în contextul unei crize umanitare majore.

Știre inițială

Cei aproape 300 de români prinși în luptele din Congo au fost evacuați miercuri din țara africană. 

Aceștia au trecut granița în Rwanda, fiind escortați de trupele ONU. De acolo, mercenarii urmează să plece spre România.

Este vorba despre mercenarii care fac parte din gruparea lui Horațiu Potra, care activează în special ca instructori militari pentru armata guvernamentală din RDC. Patru dintre ei ar fi fost răniți în urma luptelor.

Cetățenii români nu au putut fi evacuați până acum din cauza faptului că zborurile de pe aeroportul din Goma au fost întrerupte. 

Situația din Congo se agravează de la o zi la alta. Confruntările continuă în Goma, cel mai mare oraş din estul Republicii Democratice Congo (RDC), în care au intrat duminică rebelii din M23 susţinuţi de Rwanda.

Un purtător de cuvânt al Biroului Naţiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare a declarat marţi că, potrivit personalului ONU aflat pe teren, spitalele din Goma sunt copleşite de răniţi şi „multe cadavre” au împânzit străzile oraşului.

Luni, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a declarat că a tratat 117 răniţi, inclusiv 86 de victime rănite prin împuşcare, într-un spital pe care îl administrează în Goma.

Rebelii din gruparea M23 sprijiniţi de Rwanda îşi consolidau miercuri controlul asupra oraşului Goma din nord-estul Republicii Democrate Congo (RDC), în timp ce coloane de mercenari români angajaţi să lupte alături de armata congoleză au intrat în Rwanda sub supravegherea strictă a forţelor de securitate rwandeze, relatează Reuters.

Focuri de armă izolate se mai auzeau prin unele cartiere ale acestui oraş cu circa două milioane de locuitori, unde asaltul rebelilor a lăsat luni cadavre pe străzi, spitalele sunt copleşite şi trupele ONU de menţinere a păcii s-au adăpostit în bazele lor. Marţi, rebelii din gruparea M23 au capturat şi aeroportul oraşului Goma.

La un punct de frontieră între acest oraş şi oraşul rwandez Gisenyi, reporterii Reuters au observat zeci de bărbaţi albi cu constituţie atletică, unii dintre ei vizibil obosiţi, trecând de partea rwandeză a frontierei şi aliniindu-se pentru controlul corporal efectuat de ofiţerii rwandezi, în timp ce bagajele lor erau verificate şi cu câini dresaţi.

Surse ale ONU şi oficiali rwandezi afirmă că aceştia sunt mercenari veniţi din Congo. Mai mulţi dintre ei au paşapoarte româneşti.

Unul dintre aceştia a declarat pentru Reuters că este român şi a fost la Goma aproximativ doi ani. "Goma este devastat din cauza războiului dintre rwandezi şi congolezi", spune mercenarul român, citat de Agerpres. "Dar suntem uşuraţi pentru că putem, în sfârşit, merge acasă", adaugă el, afirmând de asemenea că grupul său a fost bine tratat de rwandezi.

După ce au fost controlaţi, mercenarii s-au urcat în autobuze şi au plecat.

În timp ce rebelii sprijiniţi de Rwanda au înaintat în ultimii doi ani în nord-estul R. D. Congo, această ţară a apelat la companii militare private pentru a-şi consolida apărarea. Mercenarii au instruit trupele congoleze şi au fost desfăşuraţi pentru a proteja oraşul Goma, dar nu par să fi opus multă rezistenţă când gruparea M23 a pătruns luni în oraş.

M23 (Mişcarea 23 Martie) este o grupare insurgentă rwandeză condusă de etnici tutsi care au pătruns în R. D. Congo după genocidul care a avut loc în Rwanda în urmă cu 30 de ani, când extremiştii din etnia hutu au ucis în masă etnici tutsi şi hutu moderaţi, fiind ulterior înlăturaţi de forţele tutsi conduse de actualul preşedinte rwandez Paul Kagame.

Rwanda afirmă că unii dintre criminalii hutu s-au refugiat în R. D. Congo după genocid şi că aceştia reprezintă o ameninţare atât pentru etnicii tutsi congolezi, cât şi pentru statul rwandez. R. D. Congo respinge aceste afirmaţii şi acuză la rândul său Rwanda că foloseşte grupări insurgente pentru a jefui pe teritoriul congolez minerale valoroase, cum ar fi colţanul, folosit la fabricarea smartphone-urilor.

 

×
x close