Antena 3 CNN Externe Imagini din satelit cu locul unde China a pierdut cel mai nou submarin nuclear

Imagini din satelit cu locul unde China a pierdut cel mai nou submarin nuclear

1 minut de citit Publicat la 13:03 27 Sep 2024 Modificat la 17:10 27 Sep 2024
satelit submarin
China a pierdut cel mai nou submarin cu propulsie nucleară. Foto: X

China a ținut secret dezastrul programului său prioritar de dezvoltare a unor submarine nucleare. Potrivit The Wall Street Journal (WSJ), care citează oficiali americani, China a pierdut cel mai nou submarin nuclear în primăvară, lângă orașul Wuhan.

Au apărut și imagini cu locul unde s-a scufundat de tot submarinul cu propulsie nucleară. Potrivit imaginilor din satelit, în zonă sunt văzute mai multe nave care încearcă să recupereze epava submarinului. Oficialii nu sunt siguri dacă acesta conținea combustibil nuclear la momentul scufundării, dar afirmă că este probabil acest lucru; submarinul fiind în cele din urmă scos de mai multe macarale plutitoare.

China avea 48 de submarine de atac cu propulsie diesel și șase submarine de atac cu propulsie nucleară la sfârșitul anului 2022, conform unui raport al Pentagonului despre puterea militară a Beijingului, publicat anul trecut.

Documentul menționa că obiectivul Chinei în dezvoltarea de noi submarine de atac și nave militare de suprafață era acela de a contracara acțiunile SUA și ale partenerilor lor în sprijinul Taiwanului, în timpul unui eventual conflict.

De asemenea, Beijingul vizează obținerea superiorității maritime în cadrul "primului lanț insular". Este vorba despre o serie de teritorii care pornesc de la arhipelagul japonez, trecând prin Taiwan și Filipine, până la Marea Chinei de Sud.

Submarinul chinez scufundat face parte din clasa Zhou, o nouă clasă de nave cu propulsie nucleară ce se remarcă printr-o pupă distinctivă, în formă de X, concepută pentru a face vasul mai manevrabil.

Submarinul a fost construit de compania de stat China State Shipbuilding Corp și a fost observat lângă un dig de pe râul Yangtze la sfârșitul lunii mai, când era în proces de echipare finală, înainte de a ieși pe mare.

După scufundare, la începutul lunii iunie au fost trimise în zonă macarale plutitoare pentru a scoate vasul din albia râului, potrivit fotografiilor din satelit.

Nici armata chineză, nici autoritățile locale nu au confirmat sau comentat incidentul.

×
x close