Imaginile surprinse arată o fundaţie de beton şi o activitate intensã în jurul instalaţiei Marj as-Sultan, din apropierea Damascului. Instalaţia suspectă ar putea avea legătură cu un reactor bombardat de Israel în anul 2007.
"Distrugerea în 2007 de cãtre Israel a unei posibile uzine de îmbogãţire a uraniului în Siria a pus capăt ameninţãrii imediate, dar noi indicii aratã cã regimul nu a renunţat încã la ambiţiile sale nucleare", a declarat Ileana Ros-Lehtinen, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor. Aceasta s-a declarat profund îngrijorată şi i-a cerut preşedintelui american Barack Obama sã intensifice presiunile asupra Damascului prin intermediul unor sancţiuni.
Fotografiile, care pot fi vãzute începând de miercuri pe pagina de Internet a ISIS, au fost realizate imediat dupã o cerere de inspecţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomicã (AIEA), în mai 2008.
Damascul nu a acceptat inspectori AIEA pe teritoriul sãu din iunie 2008, în pofida insistenţelor agenţiei. "Starea de avansare a acestei instalaţii nu este cunoscutã. Totuşi, se poate suspecta cã Siria a golit aceste clãdiri înainte de jumãtatea lui 2008 şi a luat mãsuri pentru a masca activitãţile anterioare", aratã raportul AIEA.
Siria a dezminţit orice blocare a activitãţii Agenţiei. Preşedintele Siriei Bashar al-Assad a negat cã ţara sa este implicatã într-un program nuclear, într-un interviu acordat luna trecutã către Wall Street Journal.
Statele Unite ar putea face presiuni pentru adoptarea unei rezoluţii împotriva Damascului şi ar putea să propună principiul unei "inspecţii speciale", potrivit unor surse diplomatice la Viena.
În cazul unui refuz, Siria ar urma sã rãspundã în faţa Consiliului de Securitate al ONU.