Antena 3 CNN Externe Imagini apocaliptice din China: Super-taifunul Yagi a ajuns în sudul coastei și a făcut prăpăd. 1 milion de persoane au fost relocate

Imagini apocaliptice din China: Super-taifunul Yagi a ajuns în sudul coastei și a făcut prăpăd. 1 milion de persoane au fost relocate

tromba marina vama veche marea neagra (1)
Super-taifunul Yogi a făcut prăpăd în China. Sursă colaj foto: Captură video (stânga), Profimedia Images (dreapta)
de Andreea Ştefan    |    07 Sep 2024   •   17:33

Un taifun puternic a făcut prăpăd în sudul Chinei vineri, după ce a lovit sudul Hong Kong-ului, blocând numeroase sectoare de activitate din regiune și forțând aproximativ un milion de persoane din sudul țării să își părăsească locuințele, potrivit AP.

Serviciul meteorologic al provinciei Hainan a declarat că Yagi, care mai devreme a avut vânturi de până la 245 km/h în apropierea centrului său, a aterizat în orașul Wenchang din insula tropicală de vacanță în jurul orei 16:20.

Administrația națională de meteorologie din China a declarat că Yagi a fost cel mai puternic taifun de toamnă care a ajuns în China. Acesta a atins pentru a doua oară țărmul în comitatul Xuwen din provincia vecină Guangdong vineri seara.

Înainte de aterizarea de după-amiază, aproape 420 000 de locuitori au fost relocați în Hainan, la fel ca peste o jumătate de milion de persoane în Guangdong, a declarat mass-media de stat.

Furtuna a adus ploi abundente în cea mai mare parte a provinciei Hainan, iar unele zone s-au confruntat cu pene de curent. Vânturile puternice au lovit copacii de nucă de cocos emblematici ai provinciei. Oamenii au construit bariere de saci de nisip în fața clădirilor pentru a se proteja de posibile inundații și și-au consolidat ferestrele cu bandă adezivă, a raportat agenția oficială de știri Xinhua din China.

Presa de stat a declarat că școlile, munca, transportul și afacerile au fost suspendate în unele părți ale provinciei încă de miercuri seara. Unele atracții turistice au fost închise, iar toate zborurile de pe trei aeroporturi de pe insulă urmau să fie suspendate vineri.

Radiodifuzorul de stat CCTV a declarat că orașul Qinzhou din regiunea Guangxi a emis, de asemenea, o alertă de urgență maximă pentru a se proteja împotriva taifunului. Acesta a declarat că se așteaptă ca Yagi să atingă din nou țărmul undeva între orașul Fangchenggang din regiune și zona de coastă din nordul Vietnamului sâmbătă după-amiază. Orașul Beihai a suspendat munca, cursurile, afacerile și transportul vineri, a declarat presa locală.

În Hong Kong, tranzacțiile la bursă, serviciile bancare și școlile au fost suspendate vineri mai devreme, după ce autoritatea meteorologică a orașului a ridicat un semnal de taifun nr. 8 pentru Yagi, a treia cea mai mare avertizare din cadrul sistemului meteorologic al orașului.

Yagi a forțat peste 270 de persoane să se refugieze în adăposturi guvernamentale temporare și a dus la anularea a peste 100 de zboruri în oraș. Nouă persoane au fost rănite și tratate la spitale. Ploile abundente și vântul puternic au doborât zeci de copaci.

Yagi era o furtună tropicală când a ieșit miercuri din nord-vestul Filipinelor și a intrat în Marea Chinei de Sud, făcând cel puțin 16 morți și 17 dispăruți, majoritatea în urma alunecărilor de teren și a inundațiilor generalizate, și afectând peste 2 milioane de persoane în provinciile din nord și centru.

Peste 47 600 de persoane au fost strămutate din casele lor în provinciile filipineze, iar cursurile, munca, serviciile de feribot între insule și zborurile interne au fost întrerupte timp de câteva zile, inclusiv în regiunea dens populată a capitalei, metropola Manila.

×
Subiecte în articol: China super-taifunul Yagi taifun Yagi
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close