Antena 3 CNN Externe Imagine din infern: conul submersibilului Titan stă vertical pe fundul oceanului. "Dacă a fost un act criminal, vom face o recomandare"

Imagine din infern: conul submersibilului Titan stă vertical pe fundul oceanului. "Dacă a fost un act criminal, vom face o recomandare"

conul submersibilului Titan
Partea conică din spate a submersibilului Titan a fost găsită pe fundul oceanului, în poziție verticală. Sursă foto: Garda de Coasă a SUA via X@rawsalerts
de A.I.    |    17 Sep 2024   •   08:59

Prima imagine a submersibilului Titan, distrus după o implozie catastrofală, anul trecut, a fost difuzată de Garda de Coastă a SUA, în timp ce autoritățile de resort au deschis o audiere în legătură cu această tragedie, transmite CNN.

Titan se îndrepta într-o excursie privată spre epava Titanicului, aflată la aproape 4.000 de metri pe fundul Atlanticului de Nord.

Toate cele cinci persoane aflate la bord au fost ucise în urma imploziei submersibilului.

În fotografia publicată luni de Garda de Coastă americană, conul de coadă al submersibilului este vizibil în poziție verticală, în apa tulbure de la mare adâncime. Conul a fost rupt de restul navei, marginile sale fiind zdrențuite. Un alt fragment din epava submersibilului se poate vedea în apropiere.

Resturile micului submarin au fost depistate după mai multe zile de căutări, la  câteva sute de metri de locul în care se află Titanicul.

În prezentarea sa din deschiderea audierii, Comitetul Maritim de Investigație a precizat că partea conică din Titan și alte resturi au fost localizate de un vehicul operat de la distanță în data de 22 iunie, anul trecut. Potrivit instituției citate, descoperirea epavei submersibilului a oferit dovezi concludente că nava a suferit o implozie catastrofală, cauzată de o presiune imensă.

Presiunea apei oceanului crește cu aproximativ o atmosferă la fiecare zece metri adâncime. La nivelul unde se află resturile submersibilului și epava Titanicului, presiunea este de circa 390 de ori mai mare decât la suprafață.

Implozia care a distrus Titan a provocat moartea lui Stockton Rush, fondatorul și directorul general al OceanGate, compania care opera nava, a omului de afaceri Shahzada Dawood și a fiului său în vârstă de 19 ani, Suleman Dawood, a exploratorului Hamish Harding și a scafandrului francez Paul-Henri Nargeolet.

Decesele lor au fost pronunțate în urma identificării rămășițelor recuperate, pe baza testelor ADN.

Ultimul mesaj de pe Titan: "Am aruncat două greutăți"

Luni, Comitetul de Investigație i-a chemat pe primii martori, printre care s-au aflat foști angajați ai OceanGate. Cu această ocazie, a fost dezvăluit ultimul mesaj venit de pe submersibil, cu doar șase secunde înainte ca acesta să piardă contactul cu suprafața.

"Dropped two wts" (am aruncat două lesturi), spunea textul trimis către nava Polar Prince. Mesajul se referea la greutățile pe care submersibilul le putea arunca pentru a câștiga flotabilitate și a reveni la suprafață. Câteva secunde mai târziu,  nava-mamă a pierdut contactul cu submersibilul, aflat, la momentul imploziei, la o adâncime de 3.350 metri. La nivelul respectiv, presiunea apei asupra carenei este de peste 2,2 tone pe inch pătrat.

Audierile deschise de Comitetului Maritim de Investigație urmează să identifice, între altele, evenimentele relevante anterioare tragediei, dar și datele privind respectarea reglementărilor, îndatoririle și calificările membrilor echipajului, sistemele mecanice și structurale și răspunsul în caz de urgență, a precizat Garda de Coastă a SUA.

Scopul principal al audierilor este de a descoperi faptele având legătură cu catastrofa submersibilului, însă președintele Comitetului, Jason Neubauer, a recunoscut că instituția sa are, de asemenea, sarcina de a identifica "comportamentul necorespunzător sau neglijența marinarilor calificați".

"Dacă se depistează un act criminal, vom face o recomandare către Departamentul de Justiție", a spus acest oficial.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close