"Candidatul Hugo Chavez Frias (a obţinut) 54,42 la sută din sufragii", adică 7.444.082 milioane de voturi, în timp ce principalul candidat al opoziţiei, Henrique Capriles Radonski, a întrunit 44,97 la sut din voturi, respectiv 6.151.544 buletine de vot, a declarat preşedintele Consiliului electoral naţional (CNE), Tibisay Lucena.
"Am atins una dintre cele mai ridicate rate de participare din ultimele decenii", de 80,94 la sută, a adăugat ea. Anunţul privind victoria preşedintelui în exerciţiu a fost salutat cu focuri de artificii în capitala Caracas. "Îi mulţumesc poporului meu iubit!!! Trăiască Venezuela!!! Trăiască Bolivar!!!" şi "Îi mulţumesc lui Dumnezeu! Vă mulţumesc tuturor!", a scris Chavez imediat pe contul său de Twitter.
În vârstă de 58 de ani şi aflat la putere din 1999, preşedintele Chavez a fost reales duminică pentru un al treilea mandat de şase ani la conducerea acestei ţări care dispune de importante rezerve de petrol şi în care a iniţiat o "revoluţie socialistă". Candidatul învins, Henrique Capriles Radonski, l-a "felicitat" duminică seara pe preşedintele Hugo Chavez.
Controversata cariera politică a lui Hugo Chavez:
1992 - Locotenent-colonelul paraşutist Hugo Chavez preia conducerea unei lovituri de stat eşuate împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez.
1994 - Chavez şi tovarăşii săi, condamnaţi pentru "rebeliune militară", sunt eliberaţi din închisoare în cadrul unei amnistii prezidenţiale.
1998 - La conducerea unei coaliţii de partide, majoritatea de stânga, Chavez este ales preşedinte, în decembrie, cu 56% din voturi.
1999 - El convoacă un referendum în vederea creării unei Adunări Naţionale Constituante, iar noua Constituţie venezueleană este aprobată cu peste 70% din voturi.
2000 - Chavez este reales preşedinte pentru un nou mandat de şase ani, cu 56,9% din voturi.
2001 - Sunt votate 49 de legi, inclusiv unele care autorizează naţionalizatea terenurilor, petrolului şi băncilor, suscitând furie şi manifestaţii din partea opoziţiei.
2002 - După numeroase greve în sectorul petrolier, Confederaţia Muncitorilor din Venezuela (CTV) şi organizaţia patronală Fedecamaras cer, la 6 aprilie, în cursul unei manifestaţii uriaşe, la Palatul prezidenţial, plecarea lui Chavez de la putere. În cursul operaţiunilor de reprimare sunt ucise 19 persoane, iar alte câteva sunt rănite.
- 11 aprilie: Statul Major militar încearcă să dea o lovitură de stat.
- 12 aprilie: comandantul forţelor armate Lucas Rincon anunţă că Chavez a acceptat să demisioneze.
- 14 aprilie: Chavez revine la preşedinţie cu ajutorul unor militari loiali şi mai ales a mobilizării a mii de simpatizanţi care ies pe străzile din Caracas. 2003
- 2 februarie: zi de grevă generală, în cursul căreia opoziţia organizează o campanie de strângere de semnături în vederea destituirii preşedintelui.
- 29 mai: acord între Guvern şi opoziţie în vederea organizării unui referendum privind o eventuală revocare din funcţie a preşedintelui, cu scopul de a pune capăt crizei politice.
2004 - Chavez iese învingător în urma referendumului privind revocarea din funcţie, obţinând 59% din voturi.
2005 - Opoziţia boicotează alegerile legislative, iar partidul lui Chavez obţine toate mandatele în cadrul Parlamentului unicameral.
2006 - Chavez este reales preşedinte cu 62% din sufragii.
2007 - O nouă reformă a Constituţiei, cerută de către Chavez este refuzată prin referendum.
2009 - O modificare a Constituţiei din 1999 care permite realegerea pe termen nedefinit a preşedintelui este adoptată prin referendum, cu 54,36% din voturi.
2010 - 26 septembrie: partidul aflat la putere câştigă alegerile legislative, dar opoziţia obţine 40% din mandate.
-17 decembrie: Parlamentul îi acordă puteri excepţionale lui Chavez, care poate să guverneze prin decret timp de 18 luni.
2011 - 10 iunie: Chavez este operat, la Havana, de o tumoare canceroasă în zona pelviană.
- 20 octombrie: după mai multe şedinţe de chimioterapie în Cuba, Chavez dă asigurări că este vindecat.
2012 - 26 februarie: Chavez este operat din nou, în Cuba, de o tumoare canceroasă. În săptămânile următoare este supus unui tratament prin radioterapie, la Havana, care îl ţine departe de scena publică.
- 9 iulie: Chavez anunţă din nou că s-a vindecat de cancer.
- 7 octombrie: Chavez câştigă un nou mandat de şase ani la preşedinţia Venezuelei.