Igor Danchenko a colaborat cu fostul agent britanic de informații Christopher Steele în elaborarea unui dosar despre presupusele contacte ale echipei lui Donald Trump cu Rusia în campania electorală din 2016.
Analistul a fost principala sursă în raportul lui Steele.
Acest document a indicat că echipa de campanie din 2016 a lui Donald Trump a conspirat cu oficiali din cadrul serviciilor secrete ruse pentru a fi învinsă Hillary Clinton în scrutinul prezidențial din SUA.
Danchenko a fost arestat preventiv în cadrul investigației coordonate de John H. Durham, procuror special desemnat de fosta Administrație Donald Trump pentru a verifica dacă ancheta privind ingerințele ruse a fost efectuată corect.
Site-ul Axios arată că în cadrul anchetei FBI acuzatul ar fi susținut că discutase cu surse care confirmaseră contactele cu Moscova ale echipei de campanie a lui Donald Trump.
Procuror special: Nu am determinat dacă Trump a comis sau nu vreo infracțiune
Procurorul special Robert Mueller a anunțat, în mai 2019, încheierea oficială a investigației privind ingerințele electorale ruse.
"Agenți ai serviciilor secrete ruse au lansat un atac concertat asupra sistemului politic american în tentativa de a interfera asupra scrutinului şi a afecta imaginea unui candidat la funcția de președinte", declara Mueller la momentul respectiv.
Referindu-se la situația președintelui Donald Trump, suspectat de contacte cu Rusia şi pentru că ar fi încercat să obstrucționeze ancheta, Mueller a precizat:
"În cazul în care membrii Comisiei de anchetă ar fi fost convinși că președintele nu a comis nicio infracțiune, am fi spus acest lucru. Cu toate acestea, nu am determinat clar dacă președintele a comis ori nu vreo infracțiune. Conform Departamentului Justiției, un președinte nu poate fi pus sub acuzare pentru o infracțiune federală cât timp este în funcție. Este neconstituțional. Chiar dacă inculparea ar fi ținută secretă, ascunsă de public, acest lucru este interzis. Prin urmare, inculparea președintelui pentru o infracțiune nu a fost o opțiune pe care să o luăm în considerare".
Serviciile secrete americane au stabilit că Rusia s-a implicat în alegerile americane din 2016
Donald Trump a calificat drept "nebunesc" raportul procurorului special Robert Mueller, afirmând că a fost "opera unor politicieni democrați" care îl urăsc.
Serviciile secrete americane au stabilit că Rusia s-a implicat direct în eforturile de a influența rezultatul scrutinului prezidențial desfășurat în 2016 în SUA în favoarea lui Donald Trump.
Moscova a respins acuzațiile.
Foto: Donald Trump în campania prezidențială din 2016