Antena 3 CNN Externe Ieşirea Greciei din zona euro ar provoca "haos cu efecte brutale pe termen scurt"

Ieşirea Greciei din zona euro ar provoca "haos cu efecte brutale pe termen scurt"

2 minute de citit Publicat la 14:47 20 Mai 2012 Modificat la 14:47 20 Mai 2012
Ieşirea Greciei din zona euro ar provoca "haos cu efecte brutale pe termen scurt"
Foto: Mediafax/AFP
Ieşirea Greciei din zona euro ar provoca pe termen scurt haos, cu efecte brutale atât pe plan local, cât şi în economia mondială, problemele pornind de la sarcina aproape imposibilă de a pune în circulaţie suficient de rapid noua drahmă şi mergând până la pagubele catastrofale în sistemul financiar.
   
În principiu, consecinţele pe termen lung ale ieşirii Greciei din zona euro nu ar fi atât de neatractive: statele zonei euro nu ar mai fi îngrijorate constant de situaţia financiară a "verigii slabe", iar noua monedă elenă va fi puternic devalorizată la introducere, astfel că economia ţării va câştiga un mare plus de competitivitate, potrivit unei analize Reuters.
   
Totuşi, pe termen scurt, efectele ar fi brutale atât în Grecia, cât şi la nivel mondial. Statul elen nu şi-ar putea satisface necesarul de import de alimente şi energie, viaţa economică de zi cu zi ar fi redusă la barter, iar guvernul nu şi-ar mai putea plăti salariaţii.
   
Totul pentru că, dacă se va lua decizia ieşirii Greciei din zona euro, faptul se va consuma atât de rapid încât noile bancnote nu ar putea fi imprimate suficient de repede.
   
"Ar fi haos. Băncile s-ar prăbuşi şi ar trebui naţionalizate. Nu ai mai putea plăti decât în cupoane. Există o singură presă în toată Grecia, la un muzeu din Atena, şi nu mai funcţionează", explică Marios Efthymiopoulos, profesor la Universitatea Johns Hopkins.
   
Pe plan internaţional, pagubele financiare generate de ieşirea Greciei din zona euro ar depăşi de câteva ori costul ajutoarelor externe acordate în prezent statului elen.
   
În pofida acestor perspective, nemulţumirea tot mai accentuată a statelor nord-europene şi a populaţiei de acolo faţă de finanţarea ţărilor din sudul Europei creşte constant probabilitatea ca Grecia să renunţe la moneda unică.
   
Liderii G8 prezenţi la sfârşitul acestei săptămâni în SUA, la Camp David, şi-au reiterat angajamentul faţă de menţinerea Greciei în zona euro, subliniind îngrijorarea privind costurile celeilalte variante. Însă promisiunile nu mai sunt percepute drept suficiente, iar incertitudinile sunt enorme.
   
"Sunt atât de multe lucruri pe care nu le ştim. Dacă Grecia pleacă din zona euro, va fi nevoită să plece şi din UE", observă Domenico Lombardi, asociat la Brookings Institution de la Washington, specializat în economia globală.
   
Unii comentatori sugerează că tratatele UE ar putea fi interpretate sau amendate astfel încât Grecia să poată rămâne în Uniune chiar dacă iese din zona euro.
   
Turbulenţele sociale vor fi inevitabile în Grecia după ieşire, din moment ce viaţa de zi cu zi a populaţiei se va schimba peste noapte. Cine va lua decizia - dacă o astfel de chestiune poate fi hotărâtă la Atena - nu ar trebui să se aştepte să mai fie la putere la câteva săptămâni sau chiar zile de la consumarea faptului.
   
"Ar fi un moment cu adevărat revoluţionar, în toată puterea cuvântului. Există mai multe variante, Grecia ar putea ajunge precum Cuba, să folosească mai multe monede, sau la economie de barter, cel puţin în primele zile", comentează Tyson Barker, expert în relaţii transatlantice la Fundaţia Bertelsmann.
   
Companiile private şi guvernele străine, inclusiv Marea Britanie şi Statele Unite, au pregătit planuri de urgenţă pentru eventualitatea destrămării zonei euro. Grecia este într-o poziţie mai delicată.
   
Dacă s-ar afla, public, că autorităţile elene se pregătesc pentru ieşire, panica rezultată ar putea conduce la accelerarea procesului.
   
În ultimele săptămâni au apărut tot mai multe informaţii că grecii au început să retragă bani din bănci, fenomen remarcat în mai mică măsură şi în alte ţări din sudul zonei euro.

×
x close