Antena 3 CNN Externe Ierusalim. Rice face pace între Olmert şi Abbas

Ierusalim. Rice face pace între Olmert şi Abbas

Ierusalim. Rice face pace între Olmert şi Abbas
19 Feb 2007   •   17:25

Secretarul de stat american Condoleezza Rice, premierul israelian Ehud Olmert şi preşedintele Mahmud Abbas s-au întâlnit luni la Ierusalim. Reuniunea tripartită are ca obiectiv relansarea negocierilor pentru pace în Orientul Mijlociu. La convorbiri au mai fost prezenţi, de asemenea, vicepremierul şi ministrul israelian de externe şi doi consilieri ai preşedintelui palestinian. Duminică, la sosirea în Israel, Condoleezza Rice a spus că la reuniune se va discuta şi despre problema viitorului stat palestinian. Cu toate acestea, negocierile sunt eclipsate de criza din sânul autorităţii naţionale palestiniene, unde, săptămâna trecută a fost instalat un guvern de uniune naţională.

Şeful diplomaţiei americane a avut duminică întrevederi cu liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, şi cu premierul israelian Ehud Olmert, în ajunul summit-ului tripartit de la Ierusalim. Diplomatul american a declarat că nu este convins că acordul încheiat la Mecca, la 8 februarie, asupra formării unui guvern de uniune naţională presupune recunoaşterea explicită a statului evreu de către Hamas. În acelaşi timp, gruparea Hamas, prin vocea premierului Ismail Haniyeh, a anunţat că respinge presiunile exercitate de Statele Unite şi că aşteaptă sprijin pentru formarea noului cabinet.

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu insistă ca viitorul guvern palestinian să recunoască existenţa statului evreu şi să renunţe la violenţe, condiţii refuzate de Hamas. Reuniunea dintre Rice, Abbas şi Olmert se desfăşoară într-o atmosferă încordată. Mai ales că premierul israelian şi-a anunţat deja cabinetul că preşedintele George W. Bush s-a declarat de acord, în cadrul unei convorbiri telefonice, să boicoteze viitorul guvern palestinian de uniune naţională.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close