Antena 3 CNN Externe Iată de ce atacurile aeriene sunt insuficiente pentru înfrângerea grupării Statul Islamic în Siria şi Irak

Iată de ce atacurile aeriene sunt insuficiente pentru înfrângerea grupării Statul Islamic în Siria şi Irak

2 minute de citit Publicat la 10:17 11 Sep 2014 Modificat la 10:17 11 Sep 2014
140625-iraq-isis-mosul-street-445a_82f23afee3a82a104ef51a50474e30c6.jpg
Foto: nbcnews.com
Ofensiva lansată de către Barack Obama împotriva grupării Statul Islamic (SI) se bazează în mare parte pe atacuri aeriene în Irak şi Siria, dar acestea nu vor fi suficiente şi riscă să antreneze Statele Unite în războiul civil din Siria, potrivit unor experţi, scrie AFP.
   
Strategia dezvăluită de către preşedintele american vizează să formeze şi să înarmeze mai bine atât forţele irakiene şi kurde, cât şi rebeli sirieni "moderaţi", sprijinindu-i printr-o campanie de bombardamente.
   
Întăririle americane - câteva sute de militari suplimentari - "sunt necesare pentru a ajuta forţele irakiene şi kurde în privinţa formării, informaţiilor secrete şi echipamentului", a declarat Barack Obama miercuri. Americanii îi vor ajuta şi pe irakien să-şi consolideze Garda Naţională.
   
Însă rămân întrebări cu privire la capacitatea combatanţilor locali din Siria de a profita pe termen lung de acest sprijin militar, cu scopul de a prelua controlul asupra unor teritorii cucerite de către SI.
   
Mai ales în contextul în care Washingtonul a cheltuit miliarde de dolari pentru a forma şi echipa, de ani de zile, armata şi miliţii irakiene, care au fost cuprinse de o derută spectaculoasă în faţa SI în iunie. În Siria, în pofida eforturilor unor state din Occident şi Orientul Mijlociu de a echipa grupări de rebeli selectate, acestea au acumulat numeroase înfrângeri.
   
"O strategie fondată pe existenţa unei forţe siriene rebele eficiente este destinată eşecului"
, apreciază Marc Lynch de la Center for a New American Security, un grup de reflecţie.
   
Spre deosebire de Irak, unde armata irakiană şi combatanţi kurzi sunt pregătiţi să preia de la jihadişti controlul asupra unor porţiuni de teritoriu, "în Siria, atacurile aeriene americane nu oferă nicio cale plauzibilă către o victorie politică sau strategică", este el de părere.

"Aceste grupări insurgente au, în general, probleme importante atunci când încearcă să lupte în mod convenţional cu armate avansate. Este foarte dur pentru ei", afirmă Christopher Chivvis de la centrul de reflecţie  Rand Corporation.
   
"Puterea aeriană poate provoca pagube foarte mari" grupării SI, este de părere Christopher Chivvis, de la centrul de reflecţie  Rand Corporation. Acesta citează ca exemplu Mali, o ţară în care atacuri aeriene efectuate de către francezi, ca susţinere pentru trupe terestre, s-au dovedit anul ttrecut foarte eficiente împotriva unor terorişti afiliaţi Al-Qaida. "Dar asta nu înseamnă că puterea aeriană va fi de ajuns pentru a-i învinge", subliniază el.
   
Pentru a-i înfrânge, este necesar ca militari să lupte împotriva combatanţilor din cadrul SI pe câmpul de bătălie, în opinia sa.

În opinia lui Seth Jones, care a lucrat pentru forţele speciale americane, noua presiune militară va avea cel puţin meritul "de a face mai dificilă aprovizionarea" grupării Statul Islamic în Irak.
   
Însă bombardarea Siriei implică parţial un risc strategic şi ar putea să creeze o deschidere pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad.

×
Parteneri
TOP articole
x close