Antena 3 CNN Externe Pe iahtul care a dat foc cu artificii insulei Hydra din Grecia se aflau cei mai bogați oameni din Kazahstan

Pe iahtul care a dat foc cu artificii insulei Hydra din Grecia se aflau cei mai bogați oameni din Kazahstan

iaht foc grecia
Focul a fost stins cu greu, pentru că nu există drumuri către plajă, iar pompierii au fost nevoiți să intervină de pe mare, dar şi din aer, din elicoptere. Foto: protothema.gr
de Robert Kiss    |    01 Iul 2024   •   15:50

Mai mulți oameni de afaceri din Kazahstan, printre care manageri ai unor companii petroliere sau bănci, au fost pe iahtul din Grecia care s-a aflat în centrul unui uriaș scandal, după izbucnirea unui incendiu pe insula Hydra pe 21 iunie. Într-un interviu pentru Forbes Kazahstan, omul de afaceri Daniyar Abulgazin, cel care a închiriat iahtul de lux, respinge acuzațiile potrivit cărora din cauza artificiilor lansate de pe navă a luat foc vegetația de pe insulă.

Incendiul a ars peste 300 de acri din singura pădure de pini de pe insula turistică, care se află la sud de Atena.

„A fost surprinzător să aflăm despre acuzațiile care au urmat în presă la întoarcerea noastră și neg categoric orice faptă greșită”, a declarat Daniyar Abulgazin într-un comunicat publicat în ediția online a Forbes Kazahstan, potrivit ekathimerini.com.

„Nici eu, nici oaspeții mei nu am făcut nimic care ar fi putut duce la incendiu. Am respectat cu strictețe regulile de siguranță la incendiu stabilite pe iaht. Nici eu, nici oaspeții mei nu am cerut echipajului iahtului sau altor terți să facă lucruri care ar fi putut duce la un incendiu”, a adăugat el și și-a exprimat „cele mai profunde regrete” pentru incendiu.

Abulgazin a spus că a închiriat iahtul Persephone I la prânz pe 15 iunie până la prânz pe 22 iunie, pentru a organiza o croazieră pentru el și oaspeții săi în jurul insulelor Greciei. 

El a spus că autoritățile elene au vorbit cu el și cu oaspeții săi înainte de plecarea lor din Grecia, care era programată inițial pentru 22 iunie, dar nu i-au acuzat în legătură cu incendiul și li s-a permis să părăsească țara. 

Abulgazin a spus că va coopera cu autoritățile elene în anchetă.

Oaspeții de pe iaht au inclus șapte cetățeni din Kazahstan. La bord se aflau și fiul lui Abulgazin și soția sa, Aidan Suleimenova, care conduce una dintre cele mai mari organizații de caritate din Kazahstan, împreună cu adjunctul ei.

Printre invitați s-au numărat Umut Shayakhmetova, CEO-ul celei mai mari instituții financiare din Kazahstan, Halyk Bank, soțul ei, Beimbet Shayakhmetov, fost manager de top al companiei naționale de petrol, KMG International NV, și fiica lor.

Pe 27 iunie, căpitanul grec și locotenentul iahtului au fost trimiși în arest preventiv, în timp ce restul de 11 membri ai echipajului au fost eliberați pe cauțiune, cu obligația de a se prezenta lunar la Departamentul de Poliție. 

Procurorii greci au acuzat, de asemenea, opt pasageri kazahi de complicitate la incendiere, după ce noi dovezi au fost descoperite în timpul unei anchete criminalistice la locul incendiului.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
România a fost măturată de furtuna care a făcut ravagii și în vestul Europei
x close