Antena 3 CNN Externe Human Rights Watch: Rusia să înlăture bombele neexplodate, abandonate în Georgia

Human Rights Watch: Rusia să înlăture bombele neexplodate, abandonate în Georgia

Human Rights Watch: Rusia să înlăture bombele neexplodate, abandonate în Georgia
21 Aug 2008   •   12:12

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a cerut, joi, Rusiei să înlăture de urgenţă proiectilele neexplodate abandonate în unele zone din Georgia, relatează Reuters. Acestea pun în pericol viaţa locuitorilor din zonă. Oficialii HRW spun că cel mai mare pericol îl reprezintă bombele prin fragmentare, folosite în timpul conflictului armat dintre Rusia şi Georgia.

"Bombe neexplodate foarte periculoase împânzesc fermele, şoselele şi potecile din Şindisi şi Pkhvenisi (din centrul Georgiei)", a declarat un analist militar în cadrul HRW.

"Populaţia din aceste zone nu realizează pericolul că aceste submuniţii reprezintă un risc sporit de rănire sau moarte dacă manevrează sau chiar dacă se apropie de bombe", a adăugat acesta.

Deşi Rusia susţine că nu a utilizat bombe prin fragmentare, cei de la HRW acuză trupele ruseşti de moartea multor georgieni din cauza acestui tip de proiectile.

"Multe persoane ar putea fi rănite sau ucise dacă Rusia nu permite organizaţiilor specializate în deminare să intre imediat şi să cureţe zonele afectate", a declarat aceeaşi sursă.

Peste 100 de state au interzis folosirea bombelor cu fragmentare, utilizate atât împotriva vehiculelor blindate, cât şi împotriva oamenilor.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close