Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, s-a ales cu huiduieli în Parlamentul European, unde a rostit joi un discurs. Supărarea parlamentarilor a fost oarecum justificată, deoarece Klaus nu a ezitat să compare Uniunea Europeană cu fostele dictaturi comuniste est-europene. Cunoscut adversar al integrării europene, Vaclav Klaus i-a îndemnat pe deputaţi să le aducă popoarelor continentului bunăstare şi nu unificare politică.
În faţa reacţiilor ostile, Klaus a făcut o aluzie la vechiul regim comunist, care reprima orice disidenţă: ?Dacă nu mă înşel, în Parlamentul European nu este ca în parlamentele obişnuite. Aici nu se acceptă decât o singură alternativă iar cei care îndrăznesc să gândească altfel sunt catalogaţi ca duşmani ai integrării europene.
Primit cu aplauze de deputaţii euro-sceptici, dar şi cu huiduieli de reprezentanţii stângii, Klaus a mers şi mai departe: el a criticat sever Tratatul de la Lisabona, pe care urmează să-l ratifice după aprobarea sa, mult întârziată, în Parlamentul ceh.
Deputaţii stângii n-au mai putut suporta aceste atacuri şi au început să iasă din sală în semn de protest. Preşedintele Parlamentului a încercat să împace pe toată lumea, în timp ce Klaus părea destul de mulţumit de efectul obţinut. ?Suntem o familie europeană şi, ca în orice familie, mai sunt şi diferenţe de puncte de vedere?, a conchis Klaus.
Cehia este una din puţinele ţări ale Uniunii care nu au ratificat Tratatul de la Lisabona, alături de Irlanda, care l-a respins prin referendum. Potrivit Constituţiei, Klaus nu se poate opune deciziilor parlamentului, dar nimic nu-l împiedică să amâne la nesfârşit semnarea decretului de ratificare.
Antena 3