"Cred că da, mă simt foarte foarte bine", a răspuns Chavez când a fost întrebat dacă s-a vindecat total, într-un camion care circula printre mii de suţinători la Guarenas, un oraş la est de Caracas.
"Dacă nu m-aş fi simţit în forţă" să guvernez încă şase ani, "nu aş fi aici. De altminteri, vom munci într-un ritm accelerat", a adăugat preşedintele în exerciţiu, favorit în sondaje în faţa fostului guvernator Henrique Capriles, principalul candidat al opoziţiei, în vârstă de 40 de ani.
În coloană, unele femei izbucnesc în plâns când îl văd trecând, în timp ce altele îi aruncă scrisori cu doleanţe, pe care le strânge conştiincios.
Chavez, în vârstă de 58 de ani, a fost operat de două ori, în 2011 şi 2012, din cauza unui cancer în zona pelviană a cărui natură nu a fost niciodată dezvăluită, care l-a suspus la tratamente medicale dificile.
El a recunoscut că a fost nevoit să încetinească ritmul activităţilor. "În primii ani de guvernare nu mă odihneam deloc. Însă corpul îţi aminteşte că trebuie să încetineşti", a adăugat preşedintele reales continuu începând din 1998.
În pofida acestui lucru, defilarea de la Guarenas a constituit o nouă demonstraţie de forţă. "De ce plângi, micuţule?", îl întreabă el pe un copil în vârstă de opt ani pe care l-a luat în braţe în timpul defilării. "Pentru că vă iubesc", i-a răspuns copilul.
În decursul celor aproximativ 14 ani de când deţine puterea, acest lider charismatic a obţinut recunoaşterea claselor populare prin intermediul unor programe sociale finanţate din venituri provenind din sectorul petrolier.
Chavez s-a declarat sigur că îl va înfrânge pe Capriles, pledând pentru o victorie cât mai covârşitoare. "Cel mai important este mărirea avansului pentru consolidarea Revoluţiei" socialiste, subliniază el.
El a recunoscut totuşi că nu a reuşit o emancipare a ţării cu ajutorul rentei petroliere, care reprezintă 90% dintre resursele în devize ale Venezuelei, o ţară ce dispune de cele mai importante rezerve de petrol din lume, cerând o perioadă suplimentare pentru a atinge acest obiectiv.
"Este un model care are 100 de ani. Am progresat, dar este un proces progresiv, are nevoie de timp pentru a pune activitatea economică în funcţiune", se justifică el.
"Am comis erori în aplicarea unor programe care nu au funcţionat cum ar fi trebuit, mai ales în (domeniul) serviciilor publice", a mai recunoscut Chavez, o temă de atac pentru Henrique Capriles într-o ţară care suferă de disfuncţionalităţi grave în alimentarea cu apă sau electricitate şi care dispune de infrastructuri aflate într-o stare proastă.
"Avem nevoie de mai multă eficienţă politică, socială, economică. Am dezvoltat educaţia, dar încă îi lipseşte calitatea", a adăugat preşedintele-candidat. Rata analfabetismului în Venezuela a scăzut de la 9,1% în 1999 la 4,9% în 2011, potrivit datelor oficiale.
De asemenea, el a apărat măsurile radicale ale "Revoluţiei (sale) socialiste", între care numeroase naţionalizări şi exproprieri, apreciind că ele au prezentat rezultate mai bune decât programele de stânga din Europa.
"Priviţi Spania. Doare. Am vorbit despre atât de multe lucruri cu (fostul premier socialist Jose Luis Rodriguez) Zapatero. Din nefericire, nu au reuşit să îşi impună proiectul de stânga şi au pierdut alegerile", a comentat Chavez.
"Puterea populară va fi concretizată în următorii ani pentru ca poporul să fie cel care îşi conduce viaţa, munca", a promis Chavez, răspunzând la întrebarea dacă Venezuela va deveni un "stat comunal".