"Nu ne aşteptăm neapărat să descoperim viaţă pe această planetă", a arătat Ray Villard, de la Space Telescope Science Institute. Planeta a primit numele HD 189733b şi prezintă o compoziţie exclusiv lichidă şi gazoasă. Deşi temperatura este prea ridicată pentru a permite vieţii să se dezvolte, ea "are o compoziţie chimică ce, pe o planetă potrivită, ar putea constitui un indicator biologic pentru prezenţa vieţii."
Prezenţa dioxidului de carbon a fost detectată de Mark Swain, specialist la laboratorul Jet Propulsion al NASA din California, care s-a folosit de Hubble pentru a studia emisiile de lumină infraroşie ale planetei. "Dioxidul de carbon este aspectul cel mai pasionant" al acestei descoperiri, "pentru că, în circumstanţe favorabile, ar putea fi asociat unei activităţi biologice, aşa cum este cazul Pământului", a explicat Swain.
"Simplul fapt că am fost capabili să îl detectăm şi să evaluăm concentraţia lui este hotărâtor pentru eforturile noastre pe termen lung, în vederea caracterizării planetelor, pentru a determina compoziţia şi a afla dacă ele pot găzdui forme de viaţă", a adăugat specialistul.
Antena3.ro