Guvernul egiptean susţine că se îndreaptă către un transfer paşnic al puterii, prin înfiinţarea a două comitete care se vor ocupa de tranziţie, relatează
BBC. Preşedintele Hosni Mubarak a salutat procesul de „dialog” şi „reconcilierea naţională”, a declarat vicepreşedintele Omar Suleiman. Protestele din Cairo continuă însă, oamenii cerându-i lui Mubarak să părăsească imediat conducerea ţării. Egiptenii sunt sceptici în privinţa oricărei tranziţii de care se ocupă guvernul.
Mubarak a declarat că va rămâne la putere până la alegerile din Septembrie, sfidând protestatarii din ultimele două săpătămâni, care i-au cerut să plece de la conducerea ţării.
Mii de persoane se află în continuare în Piaţa Tahrir din centrul oraşului Cairo, cu toate că linile protestatarilor au fost împinse gradual înapoi de către armată, în efortul de a reporni traficul.
Suleiman a declarat că l-a informat pe Mubarak în privinţa noilor discuţii cu opoziţia. „Preşedintele a subliniat, de asemenea, importanţa continuării procesului şi trecerea de la discuţii la adoptarea unui traseu şi a unui termen clar de urmat” pentru procesul „paşnic şi organizat” de transfer al puterii, a spus Suleiman.
Suleiman a menţionat că unul dintre comitetele înfiinţate va fi „responsabil pentru implementarea amendamentelor constituţiei şi a necesarelor amendamente legislative ad-hoc”. Cel de-al doilea comitet va fi „responsabil cu urmărirea implementării oneste a acordurilor la care vor ajunge părţile implicate în dialogul naţional”, a precizat vicepreşedintele egiptean.
Ambele comitete îşi vor începe activitatea joi.
Președintele Hosni Mubarak le-a promis, luni, funcţionarilor egipteni, o creştere cu 15 la sută a salariilor şi a pensiilor. De asemenea, Mubarak a solicitat formarea unei comisii de anchetă pentru violenţele de miercurea trecută din piaţa Tahrir, între susţinătorii şi opozanţii regimului.