Secretarul general al organizaţiei, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat că NATO va avea nevoie de prezenţă militară în regiune pentru a aplana conflictele.
?Sunt ultimul care aşteaptă un conflict militar- dar va exista o prezenţă militară NATO acolo?, a declarat acesta înaintea discuţiilor cu Rusia pe acest subiect de săptămâna viitoare.
Unii cercetători estimează că Oceanul Arctic ar putea să nu mai aibă gheaţă deja din 2013, ceea ce înseamnă că exploatarea resurselor de petrol şi gaze naturale va fi posibilă în unele zone odinioară inaccesbile.
SUA, Rusia, Canada şi statele nordice - toate încearcă să revendice juridiscţia asupra teritoriului arctic. Analiştii cred că şi China este probabil să aibă pretenţii.
De Hoop Scheffer a mai declarat că rutele trans-arctice este posibil să devină alternative pentru canalele Suez şi Panama în privinţa transportului comercial.
?Schimbarea climaterică nu este este o idee la modă, este deja o realitate, o realitate ce aduce noi provocări, inclusiv pentru NATO?, aprecia oficialul. El crede că nevoia exploatărilor energetice şi probabilitatea ca unele vase să aibă nevoie de ajutor de urgenţă necesită prezenţa NATO în regiune.
Gheţarii mondiali s-au subţiat cu o medie de 74 de centimetri în 2007, topindu-se de două ori mai repede decât în urmă cu un deceniu. Serviciul de monitorizare a gheţarilor din Elveţia are în studiu permanent pentru măsurători 80 de gheţari din lume. Acesta a decoperit că gheţarii alpini au pierdut şi trei metri.
Din 1980 şi până acum, 30 de gheţari care au fost măsuraţi cel mai mult timp au pierdut în medie 12 metri.
Antena3.ro